Ναυάγιο Ηράκλειον: “Οι Φιλανδοί έσωναν τους ανθρώπους και τα ελληνικά πλοία περίμεναν…”

16.11

55 χρόνια έχουν περάσει από την ναυτική τραγωδία του πλοίου Ηράκλειον που παρέσυρε στον υγρό τάφο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 270 άτομα και 3 χρόνια από το αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής στην Κερατέα, με θύματα 90 ανθρώπους και κανέναν επιζών. Η 8η Δεκεμβρίου είναι αποφράδα μέρα για τα Χανιά και όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών που ο χαμός τους βύθισε στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες στα Χανιά.

Η κα Πηγή Μπελώνη, είναι η κόρη του τελευταίου  διασωθέντα του ναυαγίου, 37 ετών τότε, ο οποίος ήθελε να καταγράψει λεπτό προς λεπτό το τι έζησε μέσα στα μόλις 12 λεπτά που διήρκησε η βύθιση του πλοίου αλλά και στις 13 ώρες που έμεινε στη θάλασσα μέχρι να διασωθεί.

Το βιβλίο της με τίτλο Ηράκλειον SOS βυθιζόμεθα, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη έκδοση, είναι το αποτέλεσμα ερευνών 13 ολόκληρων ετών, στο οποίο φαίνεται ότι το μοιραίο φορτηγό που μετέφερε εσπεριδοειδή βάρους 25 τόνων, το οποίο έσπασε την πλαϊνή μπουκαπόρτα, ίσως να μην είναι ο λόγος που βυθίστηκε το πλοίο όπως αποδίδεται.

Παράλληλα η κα Μπελώνη, αναφέρει ότι πρώτο ένα Φιλανδικό πλοίο έσπευσε 5 ώρες μετά το ναυάγιο στο σημείο και διέσωσε τους περισσότερους από τους διασωθέντες καθώς το ναυτικό έδινε λάθος σήμα στα πλοία και όσοι έψαχναν δε μπορούσαν να τους βρουν.

Η κα Μπελώνει σημειώνει ότι η έρευνα δε σταματά και θα συνεχιστεί έστω και μισό αιώνα μετά ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.