Ξεκίνησε η πρώτη καταγραφή των ζημιών στα σπίτια από μηχανικούς – Τι έδειξε η επόμενη μέρα

15.20

Ο τρόμος και το σοκ των 25 δευτερολέπτων που άλλαξαν σε πολλούς συμπολίτες μας στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων τη ζωή, πέρασαν, αλλά οι πληγές που άφησε πίσω του ο χτεσινός εγκέλαδος όχι. Με το πρώτο φως της ημέρας κάτοικοι άρχισαν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφής των 5,8 Ρίχτερ. Κάποιοι ήταν στις δουλειές τους, οι νοικοκυρές στα σπίτια τους και τα παιδιά στο σχολείο.

60 μαθητές του Δημοτικού στον Θραψανό γλίτωσαν από θαύμα καθώς οι ζημιές στο 100 ετών κτήριο είναι μεγάλες.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί στο σχολείο 3 ασκήσεις σεισμού γεγονός που βοήθησε τόσο τους δασκάλους όσο και τους μαθητές να επιδείξουν ψυχραιμία την ώρα του σεισμού.

Σήμερα από νωρίς κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών κάνουν μια πρώτη καταγραφή στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές και μόλις το φαινόμενο εκτονωθεί καθώς το πρωί σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,3 ρίχτερ, θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες σε όλους τους χώρους και τις λεπτομερείς καταγραφές.

Αν ο σεισμός μας έπιανε στον ύπνο θα θρηνούσαμε πολλά θύματα λένε οι κάτοικοι οι οποίοι καλούνται να μείνουν σε σκηνές και καταλύματα μέχρι να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι είναι διαθέσιμα ήδη 90 δωμάτια σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου μοιάζουν με βομβαρδισμένα τοπία.

Το σίγουρο είναι ότι σε όλους τους κατοίκους η 27η Σεπτεμβρίου θα μείνει αξέχαστη καθώς είδαν τους κόπους μιας ζωής μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γίνονται σκόνη.