Οι εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας ζουν το θέατρο του παραλόγου με τον ΕΟΠΥΥ

17.10

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι εισαγωγείς των ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας από ένα λάθος που έκανε ο ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό του 2018 και τον μείωσε για τα ακουστικά των ασφαλισμένων στο περίπου 50%. Τώρα μέχρι τη Δευτέρα ζητά από τους εισαγωγείς των προϊόντων να επιστρέψουν συνολικά ένα ποσό της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ που ποτέ όμως δεν εισέπραξαν.

Μέχρι όλοι οι ακοοπροθετιστές να υπογράψουν τις συμβάσεις τους το 2017, πέρασαν μήνες και τελικά οι περισσότεροι είχαν υπογράψει Οκτώβριο – Νοέμβριο και μέχρι τότε δε φαίνονταν στον ΕΟΠΥΥ οι πραγματικές δαπάνες, με αποτέλεσμα αυτές να φαίνονται μειωμένες, γεγονός που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα.

Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μείωση του προϋπολογισμού το 2018 κατά περίπου 50%. Από τα 9 εκατομμύρια του 2017 έπεσε στα 5,6.

Τα χρήματα αυτά από το  λεγόμενο clawback, πρέπει να επιστραφούν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τη Δευτέρα χωρίς ουσιαστικά όμως να έχουν εισπραχθεί από τους εισαγωγείς των προϊόντων.

Η χώρα αριθμεί περίπου 200 παρόχους ακουστικών βαρηκοΐας και 25 εισαγωγικές εταιρίες με τον κ. Ξεπαπαδάκη να τονίζει ότι αρκετές εταιρίες αν το πρόβλημα δε λυθεί άμεσα θα υποχρεωθούν σε λουκέτο.