Οι παγίδες και οι τρόποι προφύλαξης από τις ηλεκτρονικές απάτες – Τι λέει ο Μ. Σφακιανάκης

20.04

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης τονίζει ο πρόεδρος του διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης. Πρόσφατα να θυμίσουμε μια Ηρακλειώτισσα είδε 2.000 ευρώ να κάνουν φτερά από τον λογαριασμό της σε αγορές στην Αθήνα, ενώ η ίδια λίγο νωρίτερα είχε πληρώσει μόλις 3 ευρώ στα ΕΛΤΑ για να παραλάβει το δέμα της, το οποίο ήταν συγκυριακό καθώς το μήνυμα για την πληρωμή δεν ήταν πραγματικά από τα ΕΛΤΑ αλλά από απατεώνες που υπέκλεψαν τα στοιχεία της κάρτας της. Οι παγίδες είναι πολλές τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

Το χάκινγκ αυτές τις ημέρες που ανθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία κυρίως από τους μη υποψιασμένους καταναλωτές. Ο κ. Σφακιανάκης συστήνει προσοχή ενώ υπάρχουν τρόποι προστασίας από τέτοιες ενέργειες.

Τέλος, οι επιθέσεις συνήθως είναι μαζικές για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών και εταιρείες οι οποίες δουλεύουν με ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και σε τηλεργασία με τους υπαλλήλους τελευταία πέφτουν θύματα απάτης και εκβιασμών.