Πάνω από 18.000 κρούσματα σήμερα – Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή, μπορεί να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα

12.15

Εκρηξη στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida σήμερα τα κρούσματα ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα τις 18.000.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ έκανε γνωστό πως τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι πάνω από 15.000, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες να έρθουν νωρίτερα. Ενδεικτικό είναι όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 550.000 τεστ και ότι χθες όταν και διαπιστώθηκαν 9.284 είχαν γίνει περίπου 150.000 τεστ.

Με τη μετάλλαξη Ομικρον να δείχνει ότι καλπάζει στη χώρα μας, αλλά και λίγο πριν από το ρεβεγιόν για τη νέα χρονιά, οι ειδικοί και η κυβέρνηση εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να επισπευσθούν τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Ιανουαρίου. Σε όλους τους τόνους τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιστημονική κοινότητα, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που θα βγουν να διασκεδάσουν, να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι και την επόμενη να κάνουν έλεγχο, απαραιτήτως αν δουν συγγενείς άνω των 60 ετών. Αν μάλιστα -όπως είπε- οι συγγενείς άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι, να αποφύγουν να τους συναντήσουν.

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή -Σκέψεις για επίσπευση των μέτρων
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσει στις επόμενες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενδεχομένως, να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μέτρων πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιαναουαρίου
Από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε πως θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.

Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απογορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.
Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Τα μέτρα θα κρίνουν την πορεία της Ομικρον – Πόσο μπορεί να καθυστερήσει

Το πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων και πόσο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της μετάλλαξης Ομικρονν στην Ελλάδα, αποτυπώνεται και στην έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής Βασίλης Τσουμπρής.

Οπως φαίνεται από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι τα πρόσφατα μέτρα της πολιτείας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διπλασιασμού των κρουσμάτων κάθε δυο μέρες. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε τρεις αντί για δυο ημέρες θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου 10 ημέρες και θα κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία σε περισσότερες ημέρες. «Εάν τα μέτρα τηρηθούν ίσως ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να γίνεται κάθε τέσσερις μέρες, οπότε η καθυστέρηση ανάπτυξης του κύματος θα είναι περίπου 20 ημέρες. Αυτός ο χρόνος θα είναι πολύτιμος για την επίσπευση των εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά η απότομη άνοδος το κρουσμάτων θα αντιστοιχεί και σε μειωμένη διάρκεια του κύματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: iefimerida