Παραλλαγή Omicron: Ποδαρικό με νέα μέτρα στις 3 Γενάρη – Τι αλλάζει σε εστίαση, εργασία και διασκέδαση

17.22

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορωνοιού ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας με εφαρμογή τους από τις 3 Ιανουαρίου. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Εστίαση, Αθλητικοί χώροι, Νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών. Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών. Ενώ μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οι ειδική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για πιθανή εφαρμογή των νέων μέτρων ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η νέα χρονιά μας γυρίζει σχεδόν δύο χρόνια πίσω, αφού η επικράτηση της Όμικρον θα φέρει νέα μέτρα τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους. Τι και αν η πλειοψηφία των πολιτών έχει κάνει και τις δύο δόσεις και σχεδόν 1 στους τρεις έχει κάνει και την τρίτη, τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα και το φρένο στη μετάδοση δε φαίνεται να είναι κοντά. Τα 465 κρούσματα στην Κρήτη και τα 9.284 σε όλην τη χώρα τη Δευτέρα, 4 μέρες πριν υποδεχτούμε το 2022 οδήγησε την κυβέρνηση στην ανάληψη επιπλέον μέτρων με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και λήξη στις 16 Ιανουαρίου χωρίς αυτό όμως να θεωρείται δεδομένο καθώς στο τραπέζι είναι και η έναρξη νωρίτερα αλλά και η παράταση για αργότερα. Τα μέτρα στοχεύουν την αναχαίτιση της μετάδοσης στην εργασία, τους χώρους διασκέδασης αλλά και στα γήπεδα, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνια πασχόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Γι αυτό και η εστίαση θα έχει περιορισμούς με μόνο καθίμενους πελάτες, 6 άτομα ανά τραπέζι, αποστάσεις και λειτουργία των καφέ μπαρ και εστιατορίων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Περιορισμοί και στα γήπεδα με μέγιστο αριθμό τα 100 άτομα θεατές ή το 10% της χωρητικότητας τους.

Ξανά τα γηροκομεία και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα κλείσουν τις πόρτες τους στους συγγενείς και φίλους εκτός αν οι ίδιοι κάνουν μέσα σε 48 ώρες για την επίσκεψη ένα pcr τεστ. Οι ιατρικοί επισκέπτες δε θα ξαναπάνε νοσοκομείο για ραντεβού και οι συνοδοί περιμένουν την ανακοίνωση των αυστηρότερων μέτρων.

Πάλι κινούμαστε σε θολό τοπίο λένε οι σύλλογοι εστίασης ανά τη χώρα ενώ οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι πλέον η διαχείριση της πανδημίας είναι στο χέρι τους.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου 2022, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 

  • Σε σουπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

 

  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

 

  • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,

 

  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.