Πιέζουν οι προθεσμίες του ΕΛΓΑ για τις αναγγελίες ζημιών από τον χιονιά

16.18

Δεν υπάρχει περίπτωση αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με τις αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για να διεκδικήσουν αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο ΕΛΓΑ έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου για τις αιτήσεις, τη στιγμή που το χιόνι είναι ακόμα πάνω στα δέντρα των ορεινών περιοχών ενώ ακόμα γίνεται η καταμέτρηση σε ζωικό κεφάλαιο.

Η προθεσμία για τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή στις Δημοτικές Ενότητες Θερίσου και Ελ. Βενιζέλου είναι μέχρι τις 09/02. Όλοι οι Δήμοι έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις προθεσμίες για την αναγγελία της ζημιάς στους ανταποκριτές τους στον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι οι διαδικασίες μέσω των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες και δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής από τα φυσικά φαινόμενα.

Οι αγρότες καλούν την κυβέρνηση να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, εάν δε θέλει σε λίγο καιρό να αυξήσει τις εισαγωγές… καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αλλάξουν υπό αυτές τις συνθήκες επαγγελματική κατεύθυνση.