Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι θα το εκδίδουν με μοριακό, ποιοι με rapid -Έρχεται ΚΥΑ

13.38

Θέμα χρόνου αποτελεί η έκδοση της ΚΥΑ που, μεταξύ άλλων, θα καθορίζει το νέο πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι για να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης -δηλαδή βεβαίωση θετικού αποτελέσματος- ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid. Για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο, θα παραμείνει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού (PCR) τεστ, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το βράδυ της Δευτέρας, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Είναι αξιόπιστα τα rapid test, αυτό είπε και ο κ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ. Ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι «αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid».

Μια από τις χρήσεις του πιστοποιητικού νόσησης (βεβαίωσης θετικού αποτελέσματος) είναι και επίδειξή του στον εργοδότη, καθώς με θετικό αποτέλεσμα προβλέπεται δικαιολογημένη απουσία από την εργασία.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ, σε αυτή τη φάση, δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να εγκρίνει την πενθήμερη, επί πληρωμή, άδεια ασθενείας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με τη νέα ΚΥΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ -που θα περιέχει ρυθμίσεις και για το κόστος του μοριακού (PCR) τεστ- είναι έτοιμη, ωστόσο δεν έχει ακόμα υπογραφεί από όλους τους υπουργούς.

Πηγή: iefimerida