Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά – Με ριζίτικο το τελευταίο αντίο

17.13

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει μια τελευταία στάση λίγο πριν τον αγκαλιάσει για πάντα η Κρητική Γη για να ακούσει το αγαπημένο του ριζίτικο τραγούδι, “Τον αντρειωμένο μην τον κλαις όντε και αν αστοχήσει, μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος είναι”. Οι Ριζίτες με δάκρυα στα μάτια  θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποχαιρετίσουν τον Μίκη Θεοδωράκη προκαλώντας ανατριχίλια στον κόσμο που από νωρίς είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Γαλατά στον προαύλιο χώρο του ΙΝ του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά στα Χανιά, για το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Αθάνατος φώναζε το πλήθος το οποίο χειροκροτούσε τον Μίκη Θεοδωράκη στις τελευταίες του στιγμές στα εγκόσμια.

Η τελευταία του επιθυμία έγινε σήμερα πράξη και στην πατρογονική γη του Γαλατά, ήταν όλοι εκεί. Συγγενείς, ο γιος του Γιώργος, η κόρη του Μαργαρίτα, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, φίλοι του Μίκη, καλλιτέχνες, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βουλευτές, πολιτικοί της αυτοδιοίκησης και χιλιάδες κόσμου που ήθελε να του πει το αντίο αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερε στην Τέχνη τον Πολιτισμό αλλά και στον Αγώνα του κάθε ανθρώπου για δημοκρατία και ελευθερία.

Ως τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα  χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μίκη αποχαιρετώντας τον.

Από τη πρώτη στιγμή σε όλες τις διαδικασίες της κηδείας παρόν και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος από νωρίς έδωσε το παρόν στον Γαλατά.

Η κόρη του Μαργαρίτα, στον επικήδειο λόγο της, τραγούδησε το Παλικάρι, το οποίο συνέθεσε ο πατέρας της σε στίχους δικούς του, που είχε τραγουδήσει πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων μια πολύ στη δική μου ήταν τα λόγια της προς τον πατέρα της Μίκη.

Τους μοναδικούς επικήδειους στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου εκφώνησαν ο εκπρόσωπος της εκκλησίας της Κρήτης κ. Ανδρέας Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος συγκινημένος αποχαιρέτησε τον Μίκη εκ μέρους όλων των Χανιωτών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άκουσε για τελευταία φορά το θερμό χειροκρότημα του κόσμου και τα τραγούδια του από τα χείλη των ανθρώπων που τόσο αγάπησε, ως τον τελευταίο αποχαιρετισμό.