Πως θέλουν οι Χανιώτες να αξιοποιηθεί το κτήριο της πρώην Μεραρχίας – Παραμένει η αστυνομία στο σημείο

15.25

Έξι μέρες έχουν περάσει από την εκκένωση του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας από την κατάληψη της Roza Nera και στην πλατεία του Αγίου Τίτου και στην οδό Αγίου Μάρκου παραμένει διμοιρία της αστυνομίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι καταληψίες να επιστρέψουν. Για αυτόν το λόγο έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης στην πλατεία, στον εξωτερικό χώρο της εισόδου προς τον λόφο Καστέλι.

Από τη μέρα της εκκένωσης στην επικαιρότητα ήρθε ξανά η αξιοποίηση του χώρου και η χρήση του. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο Δήμαρχος πρότεινε την εγκατάσταση της δημοτικής βιβλιοθήκης, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ζήτησαν από την Πρυτανεία ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας και να ακυρωθεί η σύμβαση με την εταιρεία που θέλει να μετατρέψει τον χώρο σε ξενοδοχείο.

Στην πλειοψηφία τους οι Χανιώτες τάσσονται υπερ της αξιοποίησης όμως θέλουν να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής, ενώ δεν είναι σύμφωνοι και με την κατάληψη από συλλογικότητες ως λύση στο να μην ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος.

Για την ιστορία το 1985 το κτήριο της Μεραρχίας πέρασε από το Υπουργείο Άμυνας στο Παιδείας και εκείνο με τη σειρά του το παραχώρησε στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.