Σε ανοδική πορεία ο δείκτης θετικότητας στην Κρήτη – Πολλά τα κρούσματα στα σχολεία

16.15

Μπορεί η χώρα να παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης σε ότι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων με τους ειδικούς να ποντάρουν σε μείωση λόγω του άτυπου μίνι lock down από τις καιρικές συνθήκες όμως στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη αυτή η σταθεροποίηση ή μείωση απέχει ακόμα. Τα στοιχεία από τα ράπιντ τεστ της χθεσινής ημέρας, ένα 24ωρο μετά την έναρξη των δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων δείχνουν ότι ένας στους 4 είναι θετικός στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα από τα  2.020 rapid test στα 9 σημεία στην Κρήτη, βρέθηκαν 497 θετικά (24,6%).

Από αυτά τα 243 αφορούν σε άνδρες και τα 254 σε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη.

Αρκετά από τα κρούσματα αναφέρονται σε μαθητές παρά του ότι τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω του χιονιά. Έτσι από χτες σε αναστολή είναι ένα ακόμα τμήμα στο Δημοτικό σχολείο Στερνών και ακόμη ένα στο Λύκειο Σούδας, ενώ έκλεισε και τμήμα στο Γυμνάσιο Κολυμβαρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χανίων, χτες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων θετικά βρέθηκαν 255 δείγματα σε μαθητές και 17 σε καθηγητές, ενώ σήμερα θετικοί ήταν 134 μαθητές και 7 εκπαιδευτικοί. Χτες έκλεισαν δύο τμήματα σε σχολεία και σήμερα ακόμη ένα. Από την αρχή της χρονιάς λόγω κρουσμάτων έχουν κλείσει συνολικά 9 τμήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναπληρώσεις των μαθημάτων κυρίως στην πρωτοβάθμια, που μέχρι τελευταία στιγμή δε γνωρίζουν οι γονείς το αν θα πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό γιατί δεν ενημερώνονται εγκαίρως για το αν θα σταλεί από την πρωτοβάθμια εκπαιδευτικός για αναπλήρωση με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να λάβουν μια επίσημη απάντηση.