Συνάντηση Σκρέκα – Βολουδάκη για δασικά – πολεοδομία

12.24

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με αντικείμενο τις εν εξελίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες και διοικητικές πράξεις σχετικά με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και ζητήματα των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων.

Σχετικά με τα δασικά, ο Μ.Βολουδάκης τόνισε την ανάγκη της επίσπευσης της διαδικασίας διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν. Ζήτησε ακόμη διευκρινίσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των δασικών εκτάσεων και τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο, σε σχέση μάλιστα με τις ιδιαιτερότητες του ιδιοκτησιακού στην Κρήτη. Ειδικώς ως προς το τελευταίο, ο Υπουργός τόνισε ότι ήδη έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν οι ιδιαιτερότητες αυτές με τις γνωστές πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες κι ότι αυτό θα φανεί και στην πράξη.

Επίσης ο Μανούσος Βολουδάκης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εκχερσωμένες εκτάσεις που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες, αλλά και τους δασωθέντες αγρούς.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το Χανιώτη βουλευτή ότι το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται σχετικά με εκχερσωμένες εκτάσεις και δασωθέντες αγρούς, το οποίο αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του έτους.

Σχετικά με τις ΥΔΟΜ, ο Μ.Βολουδάκης μετέφερε στον Υπουργό το πρόβλημα που δημιουργείται στα Χανιά με τις μεγάλες καθυστερήσεις εκδόσεως αδειών, λόγω και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά και της περιττής πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.

Ο Χανιώτης βουλευτής παρουσίασε στον Υπουργό τη θέση που πρόσφατα ανέπτυξε στη σχετική συνάντηση στο Δήμο Χανίων παρουσία εκπροσώπων του ΤΕΕ:  Ότι δηλαδή είναι μεν απαραίτητη η ενίσχυση σε προσωπικό των ΥΔΟΜ, όμως η ενίσχυση αυτή από μόνη της δεν επαρκεί για να λύσει το πρόβλημα και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Για το λόγο αυτό ο Μ.Βολουδάκης προτείνει την τροποποίηση της νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της εκχώρησης μέρους των εργασιών των ΥΔΟΜ (τα πριν την έκδοση της άδειας) σε πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς, με συντεταγμένο, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο, όπως ήδη γίνεται με τους ελεγκτές δόμησης.

Στο πνεύμα αυτό, πρότεινε ειδικότερη εφαρμογή της αρχής αυτής με νομοθετική ρύθμιση ως προς το τι συμπεριλαμβάνει η αίτηση εκδόσεως οικοδομικής άδειας: να απαιτείται δήλωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας συντεταγμένη από τον ιδιώτη μηχανικό υπ’ ευθύνη του. Η πρόταση αυτή ακούστηκε κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Δήμο Χανίων με τη συμμετοχή του ΤΕΕ. Η αλλαγή αυτή θα απαλλάξει τις ΥΔΟΜ από σημαντικό βάρος, επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση των αδειών και διευκολύνοντας την οικοδομική δραστηριότητα.