Σχολεία: Πώς θα διενεργούνται τα δωρεάν rapid test -Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη

12.12

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της κυβέρνησης, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σύστημα αυξημένου testing. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τη δωρεάν διάθεση των self tests, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ξεκινά από σήμερα.

Βάσει της ίδιας απόφασης, δεν αλλάζει το πρωτόκολλο για το «κλείσιμο» εντός τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία ενός σχολικού τμήματος θα αναστέλλεται ότι διαγιγνώσκεται θετικό το 50%+1 των μαθητών της τάξης.

Αυτό που αλλάζει σημαντικά στην περίπτωση κρούσματος είναι το σύστημα των self και rapid tests που θα πραγματοποιούνται. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ισχύουν τα εξής:

Για τους μαθητές:

οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν 5 τεστ σε διάστημα 5 ημερών. Πρόκειται για δυο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων δυο εβδομαδιαίων self test
οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία 3 self test, δηλαδή ένα επιπλέον τεστ από τα δυο εβδομαδιαία self test
Για τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 5 τεστ σε ισάριθμες (5) μέρες. Πρόκειται για δυο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων 2 εβδομαδιαίων rapid test.
Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν 3 δωρεάν self test, δηλαδή ένα self test επιπλέον από τα δυο εβδομαδιαία.
Πώς θα γίνονται τα δωρεάν rapid tests
Ένα από τα «θολά» σημεία σε ό,τι αφορά τα σχολεία ήταν το πώς θα γίνονται τα δωρεάν rapid tests σε μαθητές. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, νωρίτερα, προανήγγειλε ότι τα rapid tests σε μαθητές θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές, με βεβαίωση του διευθυντή.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμοζόταν στα σχολεία -με το σύστημα του «σταυρού». Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κρούσματος ο διευθυντής θα εκδίδει μια βεβαίωση που θα παίρνουν όλοι οι μαθητές της τάξης προκειμένου να κάνουν δωρεάν rapid test σε δομές ΕΟΔΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε ότι «όλες οι δομές θα είναι ανοιχτές για την υποβολή των μαθητών σε rapid» και πως «θα κινητοποιηθεί ακόμα και ο Στρατός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προσεχείς ώρες το υπ. Παιδείας θα εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό για τα νέα μέτρα (με ερωτήσεις και απαντήσεις) στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα εξηγείται το τι θα ισχύει για τα rapid tests των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών και, συγκεκριμένα, αν θα τα πληρώνουν ή όχι οι ίδιοι. Ο κ. Κόπτσης πάντως, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως σε περίπτωση κρούσματος τα δυο rapid tests των εκπαιδευτικών θα είναι δωρεάν, και πως σε άλλες περιπτώσεις θα πληρώνουν τα συνήθη.

Λόγω των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν, το υπ. Υγείας σχεδιάζει να αυξήσει τα σημεία διενέργειας rapid test καθώς και να δίνει προτεραιότητα στους μαθητές.

Οδηγός: Πώς θα διατεθούν τα self tests
Στην ενημέρωση που εξέδωσε νωρίτερα για τα self tests το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι «οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022».

Υπενθυμίζεται ότι:

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.
Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19», καταλήγει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: iefimerida