Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης και τα πλαστικά ποτήρια

17.12

Μετά τις πλαστικές σακούλες, έρχεται η ώρα και για τα πλαστικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται για την πώληση καφέδων, λοιπών ροφημάτων αλλά και φαγητών. Από τη νέα χρονιά θα χρεώνεται κατά περίπου 10 λεπτά ο καφές ή το φαγητό σε take away προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του πλαστικού. Σε ότι αφορά στο περιβάλλον θα γίνει ότι έγινε και με τις πλαστικές σακούλες λένε οι πολίτες. 

Άλλη μια εισφορά θα κάνουν οι πολίτες από την τσέπη τους για την προστασία του περιβάλλοντος με τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές η σοκολάτα ή το τσάι όπως και οι σαλάτες αλλά και οποιοδήποτε φαγητό θα είναι πιο ακριβό κατά περίπου 10 λεπτά.

Το ύψος της εισφοράς είναι 4 λεπτά ανά τεμάχιο δηλαδή το πλαστικό του καφέ υπολογίζεται ως 4 λεπτά το ποτήρι και 4 λεπτά το καπάκι, περίπου 1 λεπτό το 13% του ΦΠΑ και με την στρογγυλοποίηση η εισφορά ανεβαίνει στα 10 λεπτά. Άραγε τα τελευταία χρόνια που η πλαστική σακούλα χρεώνεται και τον τελευταίο χρόνο που τα πλαστικά καλαμάκια έγιναν χάρτινα, απέκτησε ο κόσμος οικολογική συνείδηση;

Όποιος θέλει να γλιτώσει τα 10 λεπτά ή έχει οικολογική συνείδηση ανεξάρτητα από την εισφορά μπορεί να χρησιμοποιεί τα δικά τους τάπερ για το φαγητό ή το δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι.

Το σίγουρο είναι ότι μπήκε άλλο ένα καπέλο στον καταναλωτή το οποίο είναι αμφίβολο το πόσο θα προστατέψει το περιβάλλον, γιατί λίγοι είναι εκείνοι που φεύγουν από το σπίτι με το ποτήρι και το τάπερ τους…