Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στον Σταύρο Αρναουτάκη για τον κορωνοϊό

18.52

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και η κατάσταση του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε ότι αφορά στον κορωνοϊό, στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης. Στην κορυφή της κλίμακας σε αριθμό κρουσμάτων είναι η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας και παρόλο που η Κρήτη έχει σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτό αλλάζει πολύ γρήγορα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται και απευθυνόμενους στους Περιφερειάρχες είπε ότι: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες».

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων».

Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.