Τι ισχύει από σήμερα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

15.50

Οι μόνοι πολίτες που μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς έλεγχο και περιορισμούς είναι τα μικρά παιδιά έως 4 ετών. Για τους υπόλοιπους εμβολιασμένους και μη ισχύουν απαγορεύσεις από σήμερα και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Για όλους υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικών ο καθένας μπορεί να εισέρχεται σε φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΡΑΠΙΝΤ 72/48 ΩΡΩΝ

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

ΜΟΝΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ

κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

 

Κυλιόμενο ωράριο και τροποποίηση ωραρίου των καταστημάτων

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .

 

Για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ σε Χανιά και Ηράκλειο άλλαξε και το ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, Έτσι στα Χανιά το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 10π.μ. – 3μ.μ.

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10π.μ. – 2:30μ.μ. απόγευμα 5:30 – 9 αντί 8:30μ.μ.

Τετάρτη 10π.μ. – 2:30μ.μ.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είσοδος πολτών σε δημόσιες υπηρεσίες με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και  κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Χώροι Λατρείας

Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών. Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.