Τι προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ για τα ηλεκτρικά πατίνια

15.15

Λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα του 11χρονου Λεωνίδα από το Ηράκλειο που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ έκανε ηλεκτρικό πατίνι, έρχονται νέοι κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας όπως τα πατίνια, τα rollers και τα skate boards.

Με το νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ορίζονται ενιαίοι κανόνες για την κατάρτιση των ΣΒΑΚ, προκειμένου να αποτελέσουν μοχλούς βελτίωσης των συνθηκών της αστικής και περιαστικής κινητικότητας, στην κατεύθυνση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για αύξηση της υιοθέτησης τέτοιων σχεδίων στην Ευρώπη, μέσω, κυρίως, τροποποιήσεων των αντίστοιχων άρθρων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

 

Οι τροποποιήσεις του Κ.Ο.Κ αφορούν μεταξύ άλλων:

 

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

 

  • Τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

 

 

  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

 

Ακόμη, ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης των οχημάτων μικροκινητικότητας, με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα, δηλαδή φρένα, φώτα και ηχητική προειδοποίηση.