Το 15% του μισθού τους δίνουν οι ανεμβολίαστοι για ραπιντ – Ποια είναι τα πρόστιμα

17.02

Το 15% του μισθού τους δίνουν όσοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι και παίρνουν τον βασικό μισθό των 558 ευρώ για να κάνουν τα δύο ράπιντ την εβδομάδα εφόσον αγγίζει τα δέκα ευρώ το καθένα.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα στα δωρεάν rapid tests των δημόσιων δομών, έχουν μόνον οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που φέρουν αποδεικτικά έγγραφα τα οποία εξηγούν τους ιατρικούς λόγους που επιβάλλουν τον μη εμβολιασμό τους. Παρόλα αυτά ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα δε φαίνεται ότι η πίεση αυτή έχει οδηγήσει τους ανεμβολίαστους στην πρώτη δόση του εμβολίου.

Αν κάποιος δεν πληρώσει το κόστος για τα τουλάχιστον δύο ραπιντ τεστ την εβδομάδα, το πρόστιμο υπερβαίνει τον βασικό μισθό, αφού ανέρχεται στα 600 ευρώ την εβδομάδα και για όσους είναι ημιαπασχόληση στα 300.

Οι ειδικοί ποντάρουν και στην κούραση των ανεμβολίαστων να προσέρχονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για τα ράπιντ καθώς αν θέλουν το Σαββατοκύριακο να βγουν μια βόλτα και να καθίσουν για φαγητό ή ποτό σε εξωτερικό χώρο, αρκετοί θα πρέπει να κάνουν και τρίτο τεστ.  Πάντως οι πολίτες δε δείχνουν να δυσανασχετούν στον έλεγχο των δικαιολογητικών στις εισόδους των επιχειρήσεων.

Κάποιοι ποντάρουν στην ένσταση σε περίπτωση επιβολής προστίμου, θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι πλέον γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εντός 5 ημερών. Με το πέρας της ένστασης, η ίδια θα εξετάζεται εντός 15 ημερών, σε περίπτωση απόρριψης το πρόστιμο θα βεβαιώνεται και θα αποστέλλεται στη εκάστοτε ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν ακολουθήσουν τις πρέπουσες διαδικασίες τα πρόστιμα θα είναι τα εξής:

2.000€ αν δεν υποβάλλουν την Υπεύθυνη Δήλωση

10.000€ αν υποβάλλουν ψευδή δήλωση

1.500 ευρώ – όσοι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test.

300 ευρώ άπαξ – εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test