Το 2022 ο βιολογικός της Παλαιόχωρας – Φέτος της Σούγιας για τη δοκιμαστική σύνδεση

18.19

Με κόστος που υπολογίζεται στα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και με τις εργασίες να εκτελούνται εδώ και περίπου 4 χρόνια, φαίνεται πως σε λίγους μήνες η Παλαιόχωρα θα μπορέσει να πει πως επιτέλους θα έχει βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καντάνου Σελίνου ο βιολογικός αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά φέτος τον χειμώνα.

Τα 40 κύματα από τα οποία πέρασε το έργο για να ξεκινήσει μεταφράζονται σε 26χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Έτσι μέσα σε περίπου 4 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων κατασκευών για τη μονάδα.

Στον αντίποδα ο βιολογικός της Σούγιας όπου εκεί ομόφωνα οι κάτοικοι συμφώνησαν για την κατασκευή του και μέσα σε περίπου τρία χρόνια με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος οι κάτοικοι θα συνδεθούν με το έργο.

Τέλος ο βιολογικός της Παλαιόχωρας είναι δυναμικότητας 7.500 κατοίκων και μπορεί να επεκταθεί στις 15.000 αν χρειαστεί, ενώ για τη Σούγια η δυναμικότητα είναι για 5.000 κατοίκους με πρόβλεψη για υποστήριξη 10.000 κατοίκων.