Τρία έργα αποκατάστασης ζημιών ύψους 5,9 εκ. ευρώ που αφορούν γέφυρες και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Χανίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

12.48

Εντός του επόμενου διμήνου θα συμβασιοποιηθούν άλλα 11 έργα που ανεβάζουν το συνολικό προϋπολογισμό του συγκεκριμένου πακέτου έργων αποκαταστάσεων στα 14 έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ

14 έργα αποκατάστασης ζημιών του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα συμβασιοποιηθούν εντός του επόμενου διμήνου συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ.

Τα τρία πρώτα έργα υπογράφηκαν σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή. Το σύνολο των έργων προορίζονται για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Χανίων.

«Ξεκινούμε με τις τρεις πρώτες συμβάσεις που υπέγραψα σήμερα και αφορούν οι δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο και η τρίτη τις γέφυρες. Έργα που εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό των 14 έργων ύψους 30 εκ. και θα συμβασιοποιηθούν το επόμενο δίμηνο όλα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής δήλωσε πως «η Υπηρεσία ετοιμάζει κι άλλα έργα. Περίπου άλλα 30 εκ. θα υπογραφούν το 2022. Οι άνθρωποι μας έχουν επιφορτιστεί ένα τεράστιο έργο και επομένως θέλουμε άτομα για να έχουμε ποιότητα στα έργα, έλεγχο και καλή υλοποίηση».

Υποστήριξη από την «Δαίδαλος Α.Ε.» στην υλοποίηση των έργων

Με αφορμή την ανάγκη στήριξης με τεχνικούς της υλοποίησης των έργων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε και προγραμματική σύμβαση για την υποστήριξη με 15 άτομα τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων από την «Δαίδαλος Α.Ε.».

«Για την υποστήριξη όλων των έργων αυτών παίρνουμε μέσα από τον αναπτυξιακό οργανισμό «Δαίδαλος» που έχει συσταθεί, 15 μηχανικούς και τεχνικούς για να υποστηρίξουν όλα αυτά τα έργα, διότι δεν επαρκούν τα στελέχη για τα έργα που έχουμε μπροστά μας. Άρα μόνο βοήθεια και υποστήριξη μεγάλη μπορούν να δώσουν στις τεχνικές μας υπηρεσίες οι προσθήκες αυτές», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η προσπάθεια είναι κοινή από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τους φορείς. Ο ΟΑΚ πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το αρμόδιο Υπουργείο. Εμείς είμαστε μαζί. Τα έργα δεν βγαίνουν μόνο από ένα φορέα, χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Δήμος Σφακίων

Το πρώτο έργο που υπογράφηκε σήμερα αφορά τις εργασίες αποκατάστασης ζημιών, στα οδικά τμήματα Βρύσες – Ασκύφου – Χώρα Σφακίων με διακλάδωση προς Καλλικράτη – Ανώπολη – Χώρα Σφακίων και Κομιτάδες – Καψοδάσος – Σκαλωτή και είναι προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση ζημιών και την αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων που προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο  από τις φυσικές καταστροφές  του Φεβρουαρίου 2019. Συγκεκριμένα αφορά τους επαρχιακούς δρόμους Βρύσες – Ασκύφου – Χώρα Σφακίων, καθώς καιΊμβρος-Ασφέντου-Καλλικράτης και το δρόμο Ανώπολη – Χώρα Σφακίων – Κομιτάδες – Καψοδάσος – Σκαλωτή με διακλάδωση προς Φραγκοκάστελο και τους συνδεόμενους δρόμους.

Το δεύτερο έργο αφορά εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων και αποκατάστασης οδοστρωμάτων και τεχνικών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανατολικού Σελίνου, του δήμου Καντάνου Σελίνου προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ.

Δήμος Καντάνου Σελίνου

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση ζημιών  και την αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων που προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο  από τις φυσικές καταστροφές  του Φεβρουαρίου 2019. Συγκεκριμένα αφορά τους επαρχιακούς δρόμους Πέτρα Σελί – Αγία Ειρήνη -Ροδοβάνι – Τεμένια – Αζογυρές – Παλαιόχωρα και στο δρόμο Κάνδανος – Τεμένια καθώς και Ροδοβάνι – Σούγια.

Γέφυρες

Το τρίτο έργο αφορά τις εργασίες αποκατάστασης γεφυρών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Χανίων συνολικά, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει τις αναγκαίες επείγουσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Π.Ε. Χανίων τον Φεβρουαρίου του 2019. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν σε τμήματα των οδών που εμφανίζουν καθιζήσεις, μεμονωμένες και εκτεταμένες φθορές στο οδόστρωμα, κατολισθήσεις πρανών. Επίσης, θα γίνει συντήρηση τεχνικών απορροής ομβρίων και  γεφυρών σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Χανίων, με στόχο την επαναφορά τους στο αρχικό κατά το δυνατόν επίπεδο, ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Ενδεικτικά, θα  γίνει συντήρηση της γέφυρας στην Παλαιόχωρα, θα κατασκευαστεί νέα  γέφυρα στον οικισμό Δελιανά και νέο τεχνικό  (κιβωτοειδές) στο δρόμο από Κακόπετρο προς Παλαιά Ρούματα.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

https://youtu.be/V61M9aR4RyE