Ένας χρόνος από τη μεγάλη φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων

15.40

Ένας χρόνος πέρασε και η θλιβερή αυτή επέτειος βρίσκει τους πρώην Ιταλικούς στρατώνες, το πρώην στρατόπεδο Ζομπανάκη, στην ίδια κατάσταση με αυτήν που ήταν την επόμενη ημέρα της Πυρκαγιάς. Εγκαταλελειμμένο και ερείπιο.

Μόνο ένα μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας έμεινε όρθιο από τη φωτιά να θυμίζει την ιστορία του κτηρίου, Ότι κατασκευάστηκε το 1885 από την Οθωμανική διοίκηση, όπου αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τις «μεγάλες δυνάμεις», ως χώρος φιλοξενίας των ιταλικών στρατευμάτων για να κηρυχτεί τα νεότερα χρόνια ως περιουσία του δημοσίου, διατηρητέο μνημείο και να φιλοξενήσει το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, το οποίο ήταν επισκέψιμο μέχρι το 2014, όταν και δόθηκε η εντολή απαγόρευσης εισόδου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω στατικότητας.

Τα εκθέματα την ημέρα της φωτιάς δε βρίσκονταν στο μουσείο καθώς είχαν μεταφερθεί ενώ κάηκε όλο το αρχείο ενός πολιτιστικού συλλόγου ο οποίος το είχε φυλάξει στο χώρο.

Η τελευταία εξέλιξη αφορά σε μια απόφαση του πρώην Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, σύμφωνα  με την οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η εκπόνηση μελέτης και το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την φωτιά. Το ύψος του κονδυλίου, φθάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσουμε πως πριν από τρία χρόνια ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση του κτηρίου για την αποκατάσταση του και τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου Χανίων.

Υπέρ της παραχώρησης έχει ταχθεί και η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.