“Ανάσα” σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει νέα υπουργική απόφαση για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

15.33

Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ σε πανελλαδικό επίπεδο με τα νοικοκυριά της Κρήτης να οφείλουν μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ. Εν μέσω μάλιστα και της κατάστασης που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν αποκλείεται τα χρέη να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε το μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.

Προκειμένου να δοθεί μία «ανάσα» στα χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την επικράτεια έρχεται νέα νέα υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και στα σπίτια που έχει γίνει διακοπή λόγω χρεών.

Πιο συγκεκριμένα τα υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν στη παροχή ειδικού βοηθήματος για τη στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα.

Το βοήθημα – ανάλογα με το ύψος της οφειλής – θα χορηγείται με απόφαση τοπικών επιτροπών ανά Δήμο και θα καλύπτει το 30 έως και το 100 % της οφειλή ενώ το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, τα εισοδηματικά όρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ορίζονται στα:

9.000€ – μονοπρόσωπο νοικοκυριό

13.500€ – δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

 5.750€- δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

18.000€ –  τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη:

24.750€ – τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

 8.000€ – άτομο με αναπηρία 67% και άνω

Η αξία της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, συν 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη οφειλών ρεύματος φθάνει στα 4 εκατ. ευρώ.