Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 7ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival

11.56

Ανακοινώθηκε σήμερα  το αναλυτικό πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival  το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 23 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το πρόγραμμα των ταινιών καθώς και των παράλληλων δράσεων  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση

https://www.chaniafilmfestival.com

όπου μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο του Φεστιβάλ και σε ηλεκτρονική μορφή.

Δείτε επίσης το επίσημο τρέιλερ του CCF7 με την υπογραφή του Θοδωρή Παπαδουλάκη και την δημιουργική ομάδα της indigo View

https://youtu.be/7A8Vc48LdN0

Περισσότερες από   150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου με επίκεντρο την κινηματογραφική τέχνη συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό.

Εκθέσεις, masteclasses, εκδόσεις, πάρτυ.

Ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ.

Δεκάδες καλεσμένοι θα βρεθούν μαζί μας να μοιραστούν την δουλειά, τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους.

Για 11 ημέρες η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά !

Όσοι βρεθούν στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

μεταξύ άλλων θα ζήσουν εμπειρίες μοναδικές με:

Πρεμιέρα

Το 7ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κάνει πρεμιέρα  την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 προβάλλοντας την εμβληματική ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε μια νέα ψηφιακή έκδοση για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Η ταινία «Στέλλα» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο του 1955, αποσπώντας ευμενείς κριτικές, ενώ το 1956 κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των ανταποκριτών ξένου τύπου του Χόλυγουντ, ανοίγοντας το δρόμο στον Σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη για μεγάλες ταινίες και διακρίσεις και στην πρωταγωνίστριά της, Μελίνα Μερκούρη για διεθνή καριέρα. Το 1960, έλαβε το Βραβείο Καλύτερων ταινιών της περιόδου 1955 – 1960, στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σ’ ένα κόσμο που η γυναίκα βασανίζεται, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό της περιβάλλον, αμφισβητούμενη και υποτακτική, η ταινία έρχεται να δείξει το δρόμο της χειραφέτησής της, προβάλλοντας τη Στέλλα, την γυναίκα που επαναστατεί ενάντια σε κάθε λογής συμβατικότητα, παίρνοντας η ίδια τη μοίρα στα χέρια της. Ο τρόπος που ο Σκηνοθέτης στέκεται απέναντι στη Στέλλα, σε συνδυασμό με τις εγκωμιαστικές κριτικές του ξένου Τύπου, ανέδειξαν την ηρωίδα ως το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης.

Περίπου  150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου με επίκεντρο την κινηματογραφική τέχνη συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό. Επίσης ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ.

Για 11 ημέρες η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά!

Όσοι βρεθούν στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

μεταξύ άλλων θα ζήσουν εμπειρίες μοναδικές με:

Ταινίες μυθοπλασίας που καθηλώνουν όπως … 

Η δουλειά της,  του Νίκου Labôt. Ακολουθεί τη ζωή της Παναγιώτας, μιας σχεδόν αγράμματης νοικοκυράς και μητέρας δυο παιδιών που λίγο πριν τα 40 της χρόνια αναγκάζεται να εργαστεί για πρώτη φορά ως καθαρίστρια σε ένα νέο πολυκατάστημα, όταν ο σύζυγός της χάνει τη δουλειά του.

Meltem, του Βασίλη Δογάνη.  Τρεις φίλοι από την Γαλλία  έρχονται  στην Λέσβο την περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει η προσφυγική κρίση. Oι ανέμελες διακοπές του θα διακοπούν όταν γνωρίσουν έναν Σύριο πρόσφυγα τον οποίον θα βοηθήσουν.

Πραξικόπημα, του  Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν. Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα διηγείται την ιστορία μίας και μόνο νύχτας. Πρόκειται για μία καυστική απεικόνιση του αβέβαιου πολιτικού παρελθόντος και παρόντος της Τουρκίας.

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, της Μαριάννας Οικονόμου. Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Εκεί, δύο νέοι αγρότες και πέντε γυναίκες ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας, σιγά σιγά μπαίνουν στην παγκόσμια αγορά και κρατούν το χωριό τους ζωντανό. ( η ταινία θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στη διαδικασία διεκδίκησης των Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους)

Crete Arising, του Κωνσταντίνου Παπανικολάου: Κάθε χρόνο, η Κρήτη φιγουράρει ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς διακοπών παγκοσμίως. Ανησυχώντας ότι η μεγαλοβιομηχανία του τουρισμού αλλάζει τον κρητικό πολιτισμό, μια ομάδα ορειβατών ξεκινά να διοργανώσει τον πρώτο αγώνα ορειβατικού σκι στο νησί.

Για Χωρίς Λόγους / Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, του Σταύρου Ψυλλάκη: Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση.

Supa Modo  του Λικάριον Γουαϊναϊνά Η εννιάχρονη Τζο, η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης, είναι βαριά άρρωστη κι έχει λίγους μήνες ζωής ακόμη. Η μητέρα της προσπαθεί να την προστατεύσει με κάθε τρόπο, αλλά η αδερφή της την παροτρύνει να πιστέψει στις μαγικές ικανότητές της και πείθει το χωριό να τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Ένας Ελέφαντας στέκεται ακίνητος, του Χου Μπο. Κάτω από τον γκρίζο ουρανό μιας θλιβερής πόλης της Βόρειας Κίνας τέσσερις άνθρωποι ξεκινούν ένα 24ωρο το οποίο θα τους ζητήσει να επανατοποθετηθούν απέναντι στη στάσιμη καθημερινότητά τους.  Το ντεμπούτο και ταυτόχρονα κύκνειο άσμα του Χου Μπο που μετά την ολοκλήρωση της ταινίας αυτοκτόνησε.

British Made,  του Simon Rickard.   Mετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ένα μέλος μιας απαγορευμένης εθνικιστικής συμμορίας αρχίζει να αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από το ταραγμένο του παρελθόν, οδηγώντας σε βίαιες συνέπειες.

  • Riders of Destiny του Μάικλ Νίερμαν. Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας.

Holy Boom της Μαρίας Λάφη. Χαρτογραφώντας  την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας μέσα από ι τον κρυμμένο κόσμο της διπλανής πόρτας.

Jim Button του Ντέννις Γκάνσελ.    Ένα ταξίδι στην Πόλη των Δράκων για την απελευθέρωση της πριγκίπισσας.

Και οι μικρού μήκους …

Λεωφόρος Πατησίων του  Θανάση Νεοφώτιστου. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μιας από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, η πρωταγωνίστρια θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.

37 μέρες της Νικολέτας Λεούση. Όταν η Μαρία –μια νεαρή έγκυος που δουλεύει σε ένα κατάστημα μανικιούρ πεντικιούρ– απολύεται, αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας.

Βουρβουρού της Κορίνας Λογοθέτη. O εξάχρονος Μάρκος και ο μεγαλύτερος αδερφός του επισκέπτονται τον παππού τους στην απομονωμένη Βουρβουρού της Χαλκιδικής, ψάχνοντας να βρουν πού πηγαίνει ο ήλιος να κοιμηθεί, όταν πέφτει.

The Collector  του Ευριπίδη Καρύδη. Γνωρίστε τον Κύριο Πασχάλη, έναν συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο από τη Χαλκιδική. Ο Κύριος Πασχάλης έχει πάθος να συλλέγει παλιά αντικείμενα.

Πολυέλαιος  του Αντώνη Γλάρου. Ο Ευμένης Νολάκης, αξιωματικός του στρατού, βρίσκεται παγιδευμένος σ’ ένα σκοτεινό κουτί. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για το φέρετρό του, ανήμερα της κηδείας του.

The meeting  του Αλέξανδρου Πιττίδη. Μπορεί μια τυχαία συνάντηση να αλλάξει σε έναν αποφασισμένο αυτόχειρα αυτή την απόφασή του; Η απάντηση σε ένα και μοναδικό μονοπλάνο της ταινίας.

The Last Embrace της Saman Hosseinpuor.  Ένα επτάχρονο κοριτσάκι διεκδικεί τον χώρο του σε μια οικογένεια βυθισμένη στον κόσμο του κινητού.

Ερωτευμένος με το σινεμά  του Askar Nurakun Uulu.  Ένα παιδί ερωτευμένο με το σινεμά προσπαθεί  με κάθε τρόπο να δει αγαπημένες ταινίες…

Πρόσωπα

Η Δύναμη της Εικόνας-Νίκος Καβουκίδης, του Μενέλαου Κυρλίδη. Η ζωή και το έργο του κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Παράλληλα, ξεδιπλώνεται και η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, αφού το σινεμά για το Νίκο Καβουκίδη, ήταν και είναι τρόπος ζωής. 

  • Marceline, Μια γυναίκα, Ένας αιώνας της Κορντέλια Ντβόρζακ. Η συγγραφέας και κινηματογραφίστρια Μαρσελίν Λοριντάν-Ίβενς έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα. Έχοντας επιβιώσει από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ρίχτηκε με πάθος στην τέχνη, αναζητώντας την ελευθερία και τη χειραφέτηση. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας συναρπαστικής γυναίκας, που ανατρέχει με θέρμη στις κομβικές στιγμές της ζωής της.

Ρίτα του Γιώργου Δανόπουλου: Η Ρίτα, μια παλιάς κοπής ιερόδουλη της Αθήνας, μιλά για τα γεγονότα και τις πτυχές του χαρακτήρα της που καθόρισαν την ζωή της. Μέσα από εικόνες και αφηγήσεις, αποκαλύπτει τον σκληρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας.

Μορφές της Κρήτης  / Μορφές στην Κρήτη

Ελευθέριος Βενιζέλος – Έλενα Σκυλίτση : Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία της Μύρνας Τσάπα. Αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασε στoν κολοφώνα της δόξας του, το οφείλει και στον γάμο του με την Έλενα Σκυλίτση, μια πλούσια Ελληνολονδρέζα που έθεσε τις γνωριμίες της και την περιουσία της στην υπηρεσία της εθνικής αποστολής του. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει όλες τις πτυχές αυτής της σχέσης που έχει μείνει υποφωτισμένη επί δεκαετίες.

Walter Lassally, Ο πλανόδιος οπερατέρ του Προκόπη Δάφνου.  Ένα ντοκιμαντέρ για την  ζωή και το έργο του διάσημου διευθυντή φωτογραφίας Walter Lassally.

Όλοι Διαφορετικοί Όλοι Ίσοι

Διεμφυλικά Παιδια,  των Ροσέρ Ολιβέρ ι Ολιβέλα και Λουίς Μονσεράτ ι Σατόρε. Τι σημαίνει να ζεις σ’ έναν «ενδιάμεσο» χώρο; Πόσο σημαντικό είναι να κατοικείς σ’ ένα σώμα που αρνείται την εύκολη κατηγοριοποίηση; Τέσσερις νέοι άνθρωποι απαντούν με τον τρόπο τους στην κάμερα κι αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τη διαδικασία της μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο.

Lend An Ear, της Ξένιας Τσιλοχρήστου. Το πρώτο ντοκιμαντέρ για την κοινότητα Κωφών Ελλάδος.

Η Ρουτίνα, του Δημήτρη Άντζους. Η αποτύπωση της συνήθειας που αποτελεί κανονικότητα στον κόσμο του αυτισμού.

Sonato, της Ραφαέλλα Τρανιέλλο.   Ένα άστεγο κορίτσι, μουσικός του δρόμου, διασκεδάζει ένα κουφό αγόρι που είναι το μοναδικό άτομο ικανό να την ακούσει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται χωρίς διαλόγους. Μόνο μουσική, ήχοι και σιωπές. Η πρώτη ταινία γεμάτη με συναισθήματα και ποίηση.

Πρόσφυγες και Μετανάστες

Ήσυχη Ζωή του Τάσου Γιαπουτζή. Μία εναλλακτική ματιά στο φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από συλλογή πορτρέτων της καθημερινής ζωής στην Καβάλα.

Η επιστροφή του Νίκου Μεγγρέλη. Δυο εθελοντές γιατροί επιστρέφουν στην Ειδομένη και θυμούνται…

Ο τρελός ψαράς της Φωτεινής Στεφανή. Ο Μεχράν, είναι Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία. Ξεκίνησε να γράφει ιστορίες, όταν ήταν μετανάστης στο Ιράκ, γιατί ήθελε να δώσει φωνή σε όσους άφησαν την πατρίδα τους χωρίς τη θέληση τους.

Μουσική και Μουσικοί

Εν Χορδαίς και Οργάνοις, Κρητική Λύρα του Άγγελου Κοβότσου. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην κρητική λύρα, απόγονο της αχλαδόσχημης λύρας που κυριαρχούσε στο Αιγαίο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ώσπου η αστικοποίηση και οι δυτικές επιδράσεις την εκτόπισαν σταδιακά και τη θέση της πήρε το λαϊκό βιολί.

Το βάλσαμο της Έφης Σιαλεύρη. Ανάμεσα στις φροντίδες της καθημερινότητας, την οικογενειακή ζωή και τη δουλειά της, η Μαρία Σεϊτανίδου, μια νέα γυναίκα που ζει στη Μυτιλήνη, βρίσκει το βάλσαμό της στο τραγούδι.

Δε λες κουβέντα του Thomas Kunstler. Η ιστορία μιας κλασικής ρεμπέτικης νύχτας στο λιμάνι του Πειραιά, γεμάτη μουσική, έρωτα, τσακωμό με την αστυνομία και νοσταλγία.

Μουσικό Κουτί του  Joe Chang.    Ένα  νέο αγόρι είναι σε θέση να αρπάξει το μοναδικό πράγμα που κατέχει, ένα δυτικό μουσικό κουτί…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ   «Εγώ Ο Άλλος! Εγώ Ως Άλλος! Εγώ Το Άλλο»

Ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation συνθέτουν το αφιέρωμά. Ταινίες με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, διαφορετικές αναφορές στο χρόνο, στις τεχνικές συνθέτουν το αφιέρωμα.

Ο ορισμός της έννοιας «μειονότητα» αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Διεθνώς έχουν διατυπωθεί διάφοροι ορισμοί αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έτυχε καθολικής αποδοχής. Έχουν δοθεί περισσότεροι από εκατό ορισμοί χωρίς όμως σύγκλιση απόψεων. Μεταξύ άλλων αντιπροσωπευτικός θεωρείται ο ορισμός που δόθηκε από τον ΟΗΕ  ως « ομάδες ενός πληθυσμού οι οποίες έχουν και επιθυμούν να διατηρήσουν εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές παραδόσεις είτε χαρακτηριστικά σαφώς διαφορετικά από αυτά του λοιπού πληθυσμού. Αυτές οι μειονότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν αριθμό ατόμων επαρκών αφ’ εαυτών να διατηρήσουν τέτοιες παραδόσεις και χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είναι πιστές στο κράτος του οποίου είναι πολίτες.»

Μια μειονότητα φέρει στοιχεία τα οποία την διαφοροποιούν από το μεγάλο σύνολο στο οποίο ζει. Στοιχεία τα οποία συχνά φαίνονται άγνωστα ή και ξένα στους πολλούς. Στοιχεία που συχνά δημιουργούν φοβικές τάσεις ικανές να ενεργοποιήσουν συμπεριφορές που στρέφονται ενάντια στην ομαλή διαβίωση «του άλλου».

Συχνά  τα μέλη των παραπάνω ομάδων ζουν σε καθεστώς περιορισμών στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση, στην διασκέδαση, στην έκφραση συναισθημάτων, στην έκφραση σεξουαλικού προσανατολισμού, στην έκφραση λατρείας, στην έκφραση πολιτισμικών χαρακτηριστικών …

Αυτή την πραγματικότητα θα προσεγγίσουμε μέσα από το αφιέρωμα με τον τίτλο «Εγώ Ο Άλλος! Εγώ Ως Άλλος! Εγώ Το Άλλο»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες :

  • Διεμφυλικά παιδιά, η μετάβαση! Σε σκηνοθεσία Ροσέρ Ολιβέρ και  Λουίς Μονσεράτ

Ο Άλλος της Λουκίας Ρικάκη

«Sam Roma / Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη

Ρωμανιώτες  σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατάκη, και  Ανιές Σκλάβου

  • «Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία» μια συνέντευξη στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη

«Το αφιέρωμα «Εγώ Ο Άλλος! Εγώ Ως Άλλος! Εγώ Το Άλλο»    υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.»

Ειδικές Προβολές

  • Μνήμες του Νίκου Καβουκίδη. Η Ιστορία της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα μέσα από ένα μοναδικό αρχειακό υλικό.
  • Ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2016. Έχει αποσπάσει περισσότερα από 45 διεθνή βραβεία το animation Το Αγόρι και ο Κόσμος του Ale Abreu με πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι που ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης της πραγματικότητας που τον περιβάλλει, αναζητώντας τον πατέρα του.
  • Έχει γνωρίσει την απολυτή αποδοχή του κοινού σε φεστιβαλικές και ανοιχτές προβολές ως μια απόλυτη καταγραφή της ιστορικής μνήμης την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Το ντοκιμαντέρ Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944 του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη.

Ιστορική Μνήμη

Ρωμανιώτες οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων  της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη. Ρωμανιώτες. H ελληνική εβραϊκή κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου και που κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Δρόμοι της Ελευθερίας. Η ελληνική κοινότητα της Οδησσού  Του Σταμάτη Τσαρουχά. Οι  συνθήκες που δημιούργησαν οι απόδημοι Έλληνες σ’ αυτή τη νέα πόλη της Μαύρης θάλασας, την Οδησσό, τόσο στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης όσο και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του νεώτερου ελληνισμού στα μετέπειτα χρόνια.

A Brave Bunch. The Uprising  through children’s eyes  του Tomasz Stankiewicz. Η ιστορία ενός ηρωικού και τραγικού αγώνα διάρκειας 63 ημερών για την απελευθέρωση της Βαρσοβίας από τη ναζιστική γερμανική κατοχή, κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από το βλέμμα προοπτική των παιδιών.

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του να ζήσουν την εμπειρία της μεταμεσονύχτιας προβολής με  το Bohemian Rhapsody. Την  βρετανική-αμερικανική ταινία του 2018 σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Σίνγκερ και σενάριο του Άντονι ΜακΚάρτεν που  αναφέρεται στο ροκ μουσικό συγκρότημα Queen και επικεντρώνεται στον τραγουδιστή τους, Φρέντι Μέρκιουρι. Ο πρωταγωνιστής  Ράμι Μάλεκ στον ρόλο του αξέχαστου ροκ σταρ απέσπασε  το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

 ΕΝΟΤΗΤΑ VIDEO DANCE

Για τρίτη  χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία με το Agite y Sirva · Festival Itinerante de Videodanza και παρουσιάζουμε την ενότητα Bodies: living archives.

Φεστιβαλικές Συνεργασίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων πιστεύοντας σταθερά στις συνεργασίες και στις συνέργειες φιλοξενεί στο πρόγραμμα του τέσσερις  ενότητες από άλλα Φεστιβάλ.

  • Μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την camera zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
  • Ταινίες του μαθητικού διαγωνισμού ΣΙΝΕΜΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ
  • Εκπαιδευτικές ταινίες από το φεστιβάλ Synthesis
  • Μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους Très Court.

Και φυσικά πολλές ακόμα ταινίες…

Συζητήσεις και Συν- Ομιλίες

  • Συν – Oμιλούμε για τις Τέχνες και την Κοινωνία. Μια βιωματική δράση για δεύτερη χρονιά από  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με φόντο την Μουσική, την  Φωτογραφία, τον Κινηματογράφο, τον  Χορό.
  • Για δεύτερη χρονιά η ομάδα Σκασιαρχείο έρχεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων για μια  Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της παιδαγωγικής Φρενέ.

Ημερίδα

  • Συζητάμε για Το Σχολείο και τον Κινηματογράφο. Εστιάζουμε Στο Ντοκιμαντέρ ως Εργαλείο Μάθησης στην Εκπαιδευτική Διαδικασία

Δώδεκα άνθρωποι του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης συζητούν στο πλαίσιο της ημερίδας του Φεστιβάλ.

Ένας Μοναδικός Περίπατος…

Το  7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνει ένα περίπατο στον Σταυρό Ακρωτηρίου, τον τόπο που γυρίστηκε ο «Ζορμπάς». Ο Ηθοποιός & Συλλέκτης Λευτέρης Λαμπράκης ξετυλίγει το νήμα των αναμνήσεών του από τη συνάντηση με τον Walter Lassally, τον άνθρωπο που με την κινηματογραφική κάμερα αιχμαλώτισε τις ομορφιές του τόπου μας και που στον ίδιο χάρισε βραβείο Όσκαρ.

Στα πλαίσια της ξενάγησης στο  Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας Κουνουπιδιανών θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας του Προκόπη Δάφνου, «Walter Lassally, Ο Πλανόδιος Οπερατέρ», με την παρουσία του Σκηνοθέτη.

 Εκτός Των Τειχών 

Καλεσμένοι και συνεργάτες του Φεστιβάλ επισκέπτονται για δράσεις τα σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων…

Το Ραδιόφωνο … πάει  Σινεμά !

Για μια ακόμη χρονιά στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου Χανίων στεγάζουμε το ραδιοφωνικό μας studio και …είμαστε στον αέρα.

Ειδικές εκπομπές το πρωί με τα σχολεία το πρωί και το απόγευμα με τους φίλους του Φεστιβάλ.

Εκθέσεις  / Εγκαταστάσεις

Τρεις εκθέσεις και δυο εγκαταστάσεις φιλοξενεί το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  • Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων επιστρέφει για Τρίτη χρονιά στον ίδιο χώρο με μια νέα έκθεση. Τίτλος της «Δημοκρατία Σε Κρίση».
  • Η Ιστορία του Κινηματογράφου στα Χανιά σε βάθος ενός αιώνα αποτυπώνεται στην έκθεση με τίτλο Από τα Χανιά στην Χολλυγούνδη
  • Βρέθηκε στα Χανιά για τις ανάγκες του Ζορμπά. Δούλεψε και αγάπησε τον τόπο αυτό. «Τα Χανιά μέσα από τα μάτια του Walter Lasselly» αποτυπώνονται στην ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας που φέρνει στην επιφάνεια ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του Lasselly.
  • «Στέλλα, γυναίκα ελεύθερη» μια έκθεση που έρχεται να μας θυμίσει μικρές και μεγάλες στιγμές από την πορεία της πρεμιέρας του Φεστιβάλ.

Και οι τρεις αυτές εκθέσεις του Φεστιβάλ γίνονται με  Υλικό – Επιμέλεια του ηθοποιού και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη

Εκδόσεις

Δύο βιβλία με την υπογραφή του συνεργάτη του ηθοποιού – συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη φέρνει  το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  • Από τα Χανιά στη Χολυγγούνδη. Η ιστορία του Κινηματογράφου στην πόλη των Χανίων, 1899 – 2019
  • Στέλλα. Γυναίκα Ελεύθερη

MASTERCLASSESWORKSHOPS – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – EVENTS 

  • Επτά ειδικά σχεδιασμένα masterclasses και εργαστήρια που περιμένουν τους φίλους του φεστιβάλ.
  • Επίσης το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις, πάρτι, γεύσεις…

Οι Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κρήτης – στο πλαίσιο των άλλων εκπαιδευτικών δράσεων του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί :

  • 13 ειδικές προβολές για σχολεία (με ειδική κατανομή ανά ηλικία)
  • 53 ειδικά εργαστήρια για σχολεία με θέματα οπτικοακουστικά και όχι μόνο
  • Ειδικό εργαστήρι δημιουργίας ταινίας με χρήση κινητού τηλεφώνου – εργαστήρι ευαισθητοποίησης για τα ανθρωπινά δικαιώματα και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Και αν ήσουν Εσύ» και ειδικότερα στη «δράση ΜΑΖΙ», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Εργαστήρια animation, δημιουργίας ταινίας, ραδιοφώνου, θεατρικού παιχνιδιού κ.α

Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν τη γιορτή του Κινηματογράφου στην Κρήτη.

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival στο οποίο και σας περιμένουμε.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ,  είσοδο με προαιρετική εισφορά Κοινωνικού Εισιτηρίου – ξηρά τροφή ή φάρμακα – που διανέμονται σε κοινωνικές  δομές των Χανίων καθώς και φάρμακα και τροφή για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)

από 23 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

http://www.chaniafilmfestival.com 

Οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με Ελεύθερη Είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

 

Προαιρετική εισφορά Κοινωνικού Εισιτηρίου – ξηρά τροφή ή φάρμακα –

που διανέμονται σε Κοινωνικές  Δομές των Χανίων. Επίσης τρόφιμα και φάρμακα για τα αδέσποτα ζώα.

Το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα

τελούν υπό την Αιγίδα:

 

των Υπουργείων

Παιδείας και Θρησκευμάτων

&

Πολιτισμού και Αθλητισμού,Τουρισμού

 

Καθώς και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

 

υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων,

σχεδιάζονται και υλοποιούνται

από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

αποτελούν συνδιοργάνωση

της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

του Πνευματικού Κέντρου Χανίων,

των Δήμων Χανίων και Πλατανιά

της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ

και έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.