Απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ο Υπουργός Εσωτερικών

14.25

Σε σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο συμμετείχε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  Μαρία Κοζυράκη, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε, θεσμικά, συνάντηση όλων των επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας με τον Υπουργό Εσωτερικών. Αφορμή αποτέλεσε η επιδημική εξάπλωση του κορωναϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του.

Παρά την βεβαρημένη και επείγουσα θεματολογία των ημερών και της επικαιρότητας, στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για θέματα αρμοδιότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τονίζοντας ωστόσο από την πλευρά του Υπουργού Εσωτερικών ότι τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο και επόμενης συνάντησης με τους Συντονιστές στο Υπουργείο, το αμέσως προσεχές διάστημα με συγκεκριμένη και αναλυτική θεματική ατζέντα.

Με την ευκαιρία της συνάντησης για τα θέματα της επικινδυνότητας της εξάπλωσης του κορωναϊού για τη δημόσια υγεία, ο Υπουργός διαβεβαίωσε του Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για κρίσιμα ζητήματα, όπως:

  • Δεν υφίσταται ενδεχόμενο κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς είναι αντίθετο στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και φυσικά προσκρούει στο Σύνταγμα της Χώρας.
  • Ο «θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», διαδικασία η οποία όπως τόνισε ο Υπουργός δεν αμφισβητείται αφού αποτελεί τρόπο επιλογής αδιάβλητο και με αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Ο Υπουργός επισήμανε ότι είναι ο ίδιος επικεφαλής μιας μεγάλης προσπάθειας διοικητικής μεταρρύθμισης, με ολιστική αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων, η οποία είναι αναγκαία και απαιτεί γενικότερη συναίνεση για την επιτυχία. Ζήτησε από τους Συντονιστές να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ως στελέχη με πολυετή εμπειρία τριών έως πέντε χρόνων στη διοίκηση των φορέων τους, πρέπει συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές εργασίας των αρμοδιοτήτων του δημοσίου άμεσα.

Η Μαρία Κοζυράκη μαζί με τους υπόλοιπους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Εσωτερικών πως θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στην προσπάθεια οριοθέτησης και αποσαφήνισης των διοικητικών αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά με πλήρη συνείδηση πως η προσπάθεια αυτή πρέπει να τελεσφορήσει προς όφελος πολιτών και οργανισμών. Εν κατακλείδι επισήμαναν ότι, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας υψίστης σημασίας και ωφέλειας στον κορμό της Κεντρικής Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.