Αυτό είναι το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών Αυτό είναι το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών

12.39

Αμερικανός καθηγητής παρατήρησε ότι τα μέλη ενός ζεύγους ήταν πιο χαρούμενα και λιγότερο στρεσαρισμένα όταν επιδείκνυαν ενσυναίσθηση κατά την αλληλεπίδραση μεταξύ τους Το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσε στο Journal of Marriage and Family Therapy.

Ο επίκουρος καθηγητής Jonathan Kimmes υποστηρίζει η ικανότητα ενός ατόμου να έχει ενσυναίσθηση/επίγνωση έχει τεράστια επίδραση στην ευτυχία του/της συντρόφου του. Ο Δρ. Kimmes παρατήρησε ότι τα μέλη ενός ζεύγους ήταν πιο χαρούμενα και λιγότερο στρεσαρισμένα όταν επιδείκνυαν ενσυναίσθηση/επίγνωση κατά την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. «Η ενσυναίσθηση στις σχέσεις ορίζεται ως η ικανότητα να είσαι παρόν στην σχέση χωρίς να είσαι επικριτικός», εξηγεί ο ερευνητής. Οι επιστημονικές και κλινικές μελέτες για την ενσυναίσθηση/επίγνωση ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει.

Και μια διαπίστωση στην οποία έχουν καταλήξει οι ερευνητές είναι ότι ακόμα κι αν κάποιος σε γενικές γραμμές έχει ενσυναίσθηση, δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι έτσι 100% κάθε στιγμή. Ο Δρ. Jonathan Kimmes και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση όταν είναι μαζί με τους συντρόφους τους και πως αυτό επηρεάζει το άλλο άτομο ψυχολογικά.

Ζήτησαν λοιπόν από 218 ετερόφυλα ζευγάρια, 18 ετών και άνω, που ήταν μαζί για περισσότερο από 12 μήνες, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ξεχωριστά κάθε μέλος ώστε να αποτυπωθεί η ικανότητά τους να έχουν ενσυναίσθηση μέσα στην σχέση. Για παράδειγμα, έπρεπε να απαντήσουν σε δηλώσεις για την ικανότητά τους να έχουν συγκεντρωμένοι την προσοχή τους στο έτερο μέλος όταν αλληλεπιδρούσαν.

Επίσης, απάντησαν σε ερωτήσεις για το στρες, την κατάθλιψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σχέσης τους. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενσυναίσθηση συνέπιπτε με υψηλότερη ποιότητα στη σχέση και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Επίσης, με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης στις γυναίκες που ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους διακρινόταν από ενσυναίσθηση.

protothema.gr