Βίντεο: ” Έπεσαν ” τα πρώτα πρόστιμα για υπαίθριες φωτιές

14.29

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ήδη έχουν… «πέσει» τα πρώτα πρόστιμα σε  πολίτες οι οποίοι ακούσια ή εκούσια προκάλεσαν πυρκαγιά. Τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά  για όλους όσοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις εμπρησμού είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, ενώ οι διοικητικές παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και την απώλεια επιδοτήσεων για γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουν εκδηλωθεί  τρίες εστίες φωτιάς  από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις του περιφερειακού διοικητή της Π.Υ. Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη. Η πρώτη εκδηλώθηκε  σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Στόμιο Ιεράπετρας όταν άγνωστος  προσπάθησε να καταστρέψει υπολείμματα καλλιεργειών τα οποία είχε τοποθετήσει σε βαρέλι. Το δεύτερο περιστατικό, για το οποίο μάλιστα υπήρξε και βεβαίωση της σχετικής παράβασης, σημειώθηκε Νίκου Πιτσουλάκη στο Ηράκλειο. Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στις Σίσες Ρεθύμνου η οποία έκανε στάχτη 3.5 στρέματα γης.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η αντιπυρική περίοδος αναμένεται να είναι επικίνδυνη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των φυσικών καταστροφών που υπέστη το νησί της Κρήτης το προηγούμενο διάστημα. Η σφοδρή κακοκαιρία έχει επιφέρει αυξημένη βλάστηση, η οποία είναι εύφλεκτη.