Ελλαδα
Βίντεο: Απειλή για τις θάλασσες η χρήση πλαστικού
Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η χρήση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, τα οποία καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ωκεανό επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή και προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα καθώς είναι αδύνατο να διασπαστούν. Το ευχάριστο είναι ότι στις 24/10/2018 η ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ψήφισε υπέρ του περιορισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις της απαγόρευσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
Πως θα νιώθατε με μία σακούλα στο κεφάλι; Σίγουρα όχι ευχαρίστα. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Εκατομμύρια ψάρια καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα με απίστευτες ποσότητες πλαστικού που ο άνθρωπος πετά χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.
Περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων εντοπίζονται σε είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες, πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Η εικόνα της πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα είναι απογοητευτική. Τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές.
Σημειώνεται πως αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, υπάρχει κίνδυνος να «διαρρεύσουν» στο περιβάλλον επιπλέον 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έως το 2030, ενώ τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένεται να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους μέχρι το ίδιο έτος.
Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο σχετικά με την οριστική απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021.
Εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις ποσότητες είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν και θα παραμείνουν στη θάλασσα ρυπαίνοντας την.