Βίντεο: Ποιοι χάνουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων

17.38

Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία δίνει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έως τώρα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από οφειλέτες για την υπαγωγή στη ρύθμιση ξεπερνούν τις 135.000 ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών που έχει ρυθμιστεί υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι πολύ τυπικοί καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους φορολογουμένους που θέλουν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις τις φορολογικές οφειλές τους δεν θα κλείσει στις 28 Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και 120 δόσεις μόνο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αριθμός βέβαια που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών της Εφορίας. Μπορεί οι αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 100.000 όμως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται το φαινόμενο οι οφειλέτες να εντάσσονται στη ρύθμιση αλλά να τη χάνουν αμέσως, καθώς δεν πληρώνουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση επικυρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης. Βέβαια στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν χάνει το δικαίωμα να υποβάλει για δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρώσει την πρώτη δόση.