Γ. Παπαδόλουπος: Ο σεισμός της Αλβανίας ενεργοποίησε το Ελληνικό σεισμικό Τόξο

17.03

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα που έχει τρομοκρατήσει και προβληματίσει τους Κρητικούς. Αυτή τη φορά ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο την Ανατολική Κρήτη με 4,8 Ρίχτερ στις 5,06 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά- νοτιοανατολικά της Ζάκρου με εστιακό βάθος τα 15,5 χιλιόμετρα. Ακολούθησε ένας μικρός μετασεισμός των 2,5 Ρίχτερ και ένας μεγαλύτερος στις 11:53 το πρωί έντασης 4 Ρίχτερ επίσης επιφανειακός στα 16 χιλιόμετρα στην ίδια περίπου θαλάσσια περιοχή.

Με την προχθεσινή σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ πάλι ανατολικά του νησιού οι σεισμολόγοι παρατηρούν ότι το Ελληνικό Τόξο έχει ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με το Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, οι δυο σεισμικές εστίες που έδωσαν πρόσφατα σεισμούς στην Κρήτη, στα νοτιοδυτικά και στα ανατολικά του νησιού, «προέρχονται από δυο διαφορετικά ρήγματα, σε απόσταση 260 χιλιόμετρα μεταξύ τους, που ανήκουν στην ίδια σεισμοτεκτονική ζώνη λόγω της συμπίεσης και καταβύθισης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι παρόλο που ακούγαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο σεισμός της Αλβανίας των 6,4 Ρίχτερ δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κρήτη, υπογραμμίζει ότι O ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί καθώς σεισμικά ρήγματά του ενεργοποιήθηκαν, από αυτόν τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση παραμένει ανοικτό. Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου. Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη ΝΔ Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη ΝΔ Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.