Διαγνωστικά κέντρα: Αποχή διαρκείας από σήμερα – Κινητοποιήσεις και από τους φυσικοθεραπευτές

16.08

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα οι εργαστηριακοί γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στις μεγάλες υποχρεωτικές επιστροφές τα λεγόμενα (clawback). Οι ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν από σήμερα αποχή διαρκείας, ζητώντας από το Υπουργείο υγείας την κατάργηση του clawback, καθώς όπως τονίζουν δε μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Μόνο για αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί, θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες τα διαγνωστικά κέντρα καθώς από σήμερα ξεκίνησαν αποχή διαρκείας. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τον νόμο των υποχρεωτικών επιστροφών καθώς όπως τονίζουν κάθε χρόνο δε γνωρίζουν πόσα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος για να ξέρουν πόσα τελικά τους μένουν στην τσέπη.

Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν «στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη».

Παράλληλα, αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές, από σήμερα έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και clawback που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013, 125.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων» σημειώνουν.

Αύριο, το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα του clawback. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.