Εγρκίθηκαν τα σχέδια για την έρευνα υδρογονανθράκων στη Κρήτη

15.42

Δόθηκε το «πράσινο φως» για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης.

Με τις θετικές ψήφους των τριών από τα έξι κόμματα της ελληνικής Βουλής πέρασαν από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Επιφύλαξη ωστόσο, δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή. Πρόκειται ειδικότερα για 4 κυρώσεις σύμβασης μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και εταιριών, για ην παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα πρόκειται για:

– την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»,

– την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A” και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα»,

– την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα»,

– την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα».

Όπως υποστηρίζεται, αυτή η εξέλιξη, μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό της χώρας καθώς και τη γεωστρατηγική θέση της ως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.