Εφορία: Πως θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι πληττόμενοι από τον κορωνοϊό

15.17

«Ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες έρχεται να δώσει το νέο έκτακτο μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές στην εφορία που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το σχέδιο βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή τον Ιούλιο.

Με τη νέα ρύθμιση οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον κορωνοϊο θα έχουν να επιλέξουν την ρύθμιση για την πληρωμή των οφειλών τους προς την εφορία σε 12 ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις ή την έκπτωση 2% σε περίπτωση που επιθυμούν την εφάπαξ εξόφληση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό , στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

-Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.

-Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

 Οι οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές

Σε περίπτωση επιλογής των 24 δόσεων, το επιτόκιο θα κυμαίνεται στο 2,5% και έτσι θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μπορεί να γίνεται μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.