Ημέρα τιμής και μνήμης – 123 χρόνια από την επανάσταση του Ακρωτηρίου

15.40

Ενός λεπτού σιγή, για τους ήρωες του 1897.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, πραγματοποίησαν για ακόμη μία χρονιά η  Π.Ε Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η δημοτική κοινότητα Κουνουπιδιανών καθώς και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του άγιου Χριστοφόρου, στις Κορακιές. Εκεί όπου βρίσκονται 18 βράχοι, στους οποίους έχουν χαραχτεί τα ονόματα των αγωνιστών που θυσιάστηκαν. Ανάμεσα στους ήρωες του 1897 και ο Σπύρος Καγιαλές. Όταν μια οβίδα θρυμμάτισε τον ιστό της Ελληνικής σημαίας αυτός την άρπαξε κάνοντας το ίδιο του το σώμα κοντάρι, κερδίζοντας έτσι τον θαυμασμό του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων που είχε κληθεί για να καταπνίξει την επανάσταση. Το γεγονός αυτό ήταν μια μεγάλη διπλωματική νίκη των Ελλήνων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αυτονόμηση της Κρήτης λίγους μήνες αργότερα, λόγω της υποβολής, από τους ναυάρχους, ευνοϊκών εισηγήσεων προς τις κυβερνήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων ενώ ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων.