Καθαρές στη πλειοψηφία τους οι παραλίες της Κρήτης – Οι αναλύσεις των υδάτων σε 177 σημεία

15.14

Ο σεβασμός και η υπευθυνότητα προς το περιβάλλον αλλά και τη θαλάσσια ζωή φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση των πολιτών. Ποιος δεν θα ήθελε εξάλλου και ειδικότερα τους θερινούς μήνες να απολαύσει μία βόλτα σε μία καθαρή παραλία;!

Στη Κρήτη – «πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο – η καθαριότητα των παραλιών αποτελεί χρέος όλων μας ώστε να είναι κατάλληλες προς χρήση για τους λουόμενους αλλά και ασφαλείς για την δημόσια υγεία. Κάτι που με τον καιρό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και το επιβεβαιώνει και έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε 177 σημεία σε όλο το νησί. Από την μία οι δήμοι, από την άλλη οι εθελοντές, έχουν όλοι βοηθήσει ώστε να παραμείνουν οι παραλίες καθαρές.

Από τα 177 σημεία, μόνο σε 8 βρέθηκαν δείγματα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ και γενικά απορρίμματα.

Η πιο “επιβαρυμένη” θαλάσσια περιοχή αναδεικνύεται ο Ανάλουκας στη Σητεία, αφού βρέθηκαν πλαστικά, γυαλιά, καουτσούκ και απορρίμματα.

Στα υπόλοιπα 7 σημεία, βρέθηκαν πλαστικά και απορρίμματα. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή Βούλισμα και το Καλό Χωριό στον Αγίου Νικολάου, τον Θόλο και Παχειά Άμμος στην Ιεράπετρα, Κουμ Καπί στα Χανιά, Πάνορμος και παραλία Λιανού Κάβου στο Ρέθυμνο.

Να σημειωθεί τέλος πως το πρόγραμμα παρακολούθησης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό περίπου 236.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.