Με”άδεια” η διεξαγωγή των συγκεντρώσεων – Τι προβλέπει ο νόμος για τις διαδηλώσεις

17.12

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις πάσης φύσεως διαδηλώσεις – πορείες – συγκεντρώσεις. Ο νέος νόμος προβλέπει τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Φυλάκιση μέχρι 2 έτη σε εκείνους που θα προκαλέσουν καταστροφές, ενώ υπεύθυνος για την αποζημίωση εκείνων που υπέστησαν βλάβη ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από συμμετέχοντες, θεωρείται ο οργανωτής, εκτός αν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα αποφυγής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι περιορίζει το βασικό δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία. Όπως τονίζουν επιχειρείται να μπει φρένο στις διαδηλώσεις με το επιχείρημα των καταστροφών και του κυκλοφοριακού χάους,. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την απαγόρευση, ακόμη και διάλυση μιας συγκέντρωσης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η αστυνομία θα ορίζει το πού επιτρέπεται να γίνει η συνάθροιση ανάλογα με το μέγεθός της, αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας «ως προς την πιθανότητα διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι οι προβοκάτσιες είναι μπροστά τους.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής ξεκινά την Τετάρτη.