Μετά τον δάκο έρχεται η αδυναμία καλλιέργειας των ελαιοδέντρων λόγω έλλειψης χρημάτων

18.06

Αφού είδαν πως κύλησε η τωρινή ελαιοκομική περίοδος, οι αγρότες δεν ξέρουν τι να περιμένουν και στην επόμενη, αφού ο χρόνος κυλά σε βάρος της τσέπης τους αλλά και των περιουσιών τους. Από τη μία το φετινό ταμείο που κατά μέσο όρο είναι 70 – 80 μείον και από την άλλη οι αποζημιώσεις που έχουν μείνει στην σύνταξη ενός φακέλου για αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεκδίκηση τους στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Οι παραγωγοί εκφράζουν την κραυγή αγωνίας τους καθώς για εκείνους που το ελαιόλαδο είναι το κύριο εισόδημα τους, οι υποχρεώσεις έχουν μετατραπεί σε ασήκωτο φορτίο. Οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι μπορεί οι υπηρεσίες να προγραμματίζουν ήδη τη δακοκτονία και να κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων αλλά όσο ο παραγωγός δεν έχει τα χρήματα για να καθαρίσει και λιπάνει το χωράφι του και την επόμενη ελαιοκομική περίοδο δε θα δει διαφορά στην τσέπη του.

Οι συνδικαλιστές ζητούν από την κυβέρνηση αποζημίωση εδώ και τώρα και να μην περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί τα δέντρα δε μπορούν να περιμένουν.

Ο κ. Χιλεντζάκης τονίζει ότι η  παραγωγή ελαιολάδου κινδυνεύει με εγκατάλειψη.