“Με δύο γιατρούς δε λύνεται το πρόβλημα” – Τι καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι για την κατάσταση με τα ραντεβού

18.10

Χρειάστηκε μια δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από μια ασθενή για αναμονή λίγο μεγαλύτερη των δύο ετών για εξέταση στο τμήμα ενδοσκοπήσεων του νοσοκομείου Χανίων, για να ταραχθούν τα νερά για την καθυστέρηση στα ραντεβού στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Η κόρη της ασθενούς ανήρτησε το ραντεβού που προγραμματίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2022. Το πρόβλημα είχε αναδείξει μια μέρα πριν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με ερώτηση του στη Βουλή.

To  θέμα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αφού από το 2016 οι ασθενείς περίμεναν χρόνια για την πολυπόθητη εξέταση.

Σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες η αναμονή είναι από ένα μήνα μέχρι δύο χρόνια για γαστροσκόπηση ή κωλονοσκόπηση ενώ αν κάποιος θέλει ραντεβού με ενδοκρινολόγο δεν υπάρχει αναμονή αφού η μία και μοναδική γιατρός παρακολουθεί περισσότερους από 6.000 ασθενείς στον νομό.

Μετά τις πανελλαδικές διαστάσεις που πήρε το θέμα της διετούς αναμονής για ραντεβού στο γαστρεντερολογικό του νοσοκομείου η διοίκηση του ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι : «Το Νοσοκομείο Χανίων σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης έχει ήδη προβεί στην πρόσληψη ενός επικουρικού γαστρεντερολόγου ιατρού και τις επόμενες ημέρες το Τμήμα θα ενισχυθεί με ακόμη έναν. Επίσης, ξεκινάει άμεσα η λειτουργία και δεύτερου τακτικού εξωτερικού γαστρεντερολογικού ιατρείου.

Τα ραντεβού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα επαναπρογραμματιστούν και οι ασθενείς θα ειδοποιηθούν για τις νέες ημερομηνίες».

Οι γιατροί σημειώνουν ότι και με τις προσλήψεις αυτές το πρόβλημα δε θα αμβλυνθεί αφού μαζί με τους γιατρούς πρέπει να προσληφθεί και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι πολίτες τονίζουν ότι με τέτοιες συνθήκες μόνο δωρεάν δε μπορεί να θεωρείται το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού για να κάνουν έγκαιρα τιε εξετάσεις και τη θεραπεία τους, στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλους νομούς.

Όπως είναι γνωστό η καθυστέρηση στα ραντεβού στο νοσοκομείο Χανίων έχει φτάσει μέχρι το Υπουργείο Υγείας με τον Βασίλη Κικίλια να ζητά ενημέρωση και εξηγήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υγειονομικές αρχές ενώ έδωσε εντολή να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο διοικητής Γιώργος Μπέας έχει ήδη στείλει τους πίνακες και τα στατιστικά στο Υπουργείο και αναμένεται η απάντηση του Υπουργού.