Οι γεωλόγοι δίνουν την απάντηση για τις δονήσεις στα Σφακιά. Πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο

15.48

Το πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της υπόγειας μετακίνησης του τεράστιου όγκου νερού από τα βουνά προς τη θάλασσα στα Σφακιά ερευνούν οι γεωλόγοι του ΕΑΓΜΕ, της ελληνικής αρχής γεωλογικών μελετών. Το πρωί πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή της Ίμπρου όπου οι κάτοικοι τους τελευταίους μήνες ξυπνούν με ανησυχία καθώς ακούν βοές και βλέπουν μικρούς κρατήρες να σχηματίζονται κοντά στα σπίτια στο χωριό.

Πριν λίγες ημέρες στο οροπέδιο της Ίμπρου σε αγροτική τοποθεσία σχηματίστηκε ένα μικρό τοπικό βούλισμα το οποίο προέκυψε από καθίζηση οροφής κάποιας σπηλαίωσης που άδειασε από το νερό και τη λάσπη που περιείχε καθώς μετακινήθηκε σε άλλο σημείο.

Οι ιδιοκτήτες τριών σπιτιών στην περιοχή έχουν δει ρωγμές να σχηματίζονται ωστόσο οι γεωλόγοι τους πρώην ΙΓΜΕ δε θέλουν να κινδυνολογούν σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες έρευνες για να δουν πως είναι οι διαδρομές του νερού στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα έπεσαν εκατομμύρια κυβικά νερού.

Τις επόμενες ημέρες οι γεωλόγοι θα στείλουν το πόρισμα τους στον Δήμο Σφακίων, προτείνοντας παράλληλα προτάσεις για την αποσυμφόρηση του υδροφόρου ορίζοντα ώστε το νερό να μην ψάχνει τυχαίες διεξόδους, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί και η τοπική κοινότητα.

Τέλος να σημειωθεί ότι γεωλόγος του ΙΓΜΕ είχε κληθεί στην περιοχή και το 1955 για αυτοψία πριν από 64 χρόνια για να μελετήσει πάλι το ίδιο φαινόμενο, όπου και τότε οι κάτοικοι άκουαν βοές και έβλεπαν καθιζήσεις.