“Πολιτική Αγάπη – Νέα ερμηνευτική προσέγγιση στον ιερό Χρυσόστομο” του Κωνσταντίνου Μποζίνη

15.45

“Πολιτική Αγάπη. Νέα ερμηνευτική προσέγγιση στον ιερό Χρυσόστομο” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Μποζίνη.

Μέσα από το βιβλίο του ο κ. Μποζίνης φέρνει στην επιφάνεια τον πολιτικό στοχασμό του Ιωάννου Χρυσοστόμου: τις απόψεις του για την εξουσία, το κράτος, τις κοινωνικές τάξεις και την κατανομή του πλούτου και των αγαθών μεταξύ τους. Σε ιδιαίτερες ενότητες εξετάζεται, επίσης, από τον συγγραφέα το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Χρυσοστόμου και η επιρροή που άσκησε το έργο του διαχρονικά στην ιστορία του δυτικού κόσμου.

Η μελέτη του Κωνσταντίνου Μποζίνη εστιάζει στις ιδεολογικές ζυμώσεις που συντελούνται κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας στους κόλπους της ρωμαïκής αυτοκρατορίας, με την έξοδο του χριστιανισμού από την κοινωνική του απομόνωση και την ιστορική νίκη του επί της θρησκείας των ειδώλων.

Για το βιβλίο μίλησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Ανδρέας Νανάκης ο καθηγητής Φιλοσοφίας Πέτρος Αναστασιάδης και ο επίκουρος καθηγητής Δογματικής & Συμβολικής Θεολογίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Ιωάννης Λίλης.