Βίντεο:Σε ορεινό καταφύγιο μετατρέπεται το χιονοδρομικό κέντρο στα Ανώγεια

14.48

Σε τροχιά διάσωσης βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο επί χρόνια χιονοδρομικό κέντρο Ανωγείων.  Αυτή τη φορά, το αίτημα μπαίνει ενεργά σε φάση υλοποίησης αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 795.000 ευρώ, για την αναβάθμιση αλλά και τη μετατροπή του χιονοδρομικού σε ορεινό καταφύγιο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στην περιοχή αφού θα δίνεται η ευκαιρία σε σχολεία, συλλόγους και ομάδες για περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το καταφύγιο αναμένεται να λειτουργεί και τη θερινή περίοδο πραγματοποιόντας εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αφού η ευνοϊκή τοποθεσία του, έχει έντονο ιστορικό ενδιαφέρον.

Το χιονοδρομικό κέντρο στα Ανώγεια ξεκίνησε ως ιδέα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που υλοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος των υποδομών, υπήρχε η αρχική διάνοιξη του δρόμου και είχαν τοποθετηθεί κάποια λιφτ. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, για δυο χρόνια τη δεκαετία του 1990 είχαν λειτουργήσει τα λιφτ και η πίστα 700 μέτρων, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις.

Φορέας υλοποίησης του έργου η Περιφέρεια Κρήτης και κύριος φορέας λειτουργίας, ο δήμος Ανωγείων.