Σούδα – Δήμος Ενεργών Πολιτών: “Συνεχίζουμε το έργο μας”.

20.35

Στην πλατεία της Σούδας πραγματοποίησε ομιλία ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας όπου προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, ζητώντας από τους δημότες να εμπιστευτούν και σε αυτές τις εκλογές τον Δήμο Ενεργών Πολιτών.

Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας ανέλυσε το πρόγραμμα του συνδυασμού για τον σχεδιασμό των έργων στη δημοτική Ενότητα της Σούδας.

Αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συνδυασμού:

Στην περιφερειακή ενότητα Σούδας, η Δημοτική μας αρχή έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία και έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, ενώ έχει ήδη προετοιμάσει την συνέχειά του που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή του Δήμου μας.  Η Δημοτική ενότητα Σούδας  έχει ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, διότι διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Μια περιοχή που αποτελεί πύλη εισόδου για την δυτική Κρήτη, με το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, μια περιοχή που διαθέτει ίσως μετά την πόλη των Χανίων το μεγαλύτερο πολιτιστικό απόθεμα της ιστορίας αυτού του τόπου και είναι η αρχαία Απτέρα.  Η περιοχή  Τσικαλαριά επίσης διαθέτει έντονα τα αποτύπωμα της νεότερης ιστορίας των Χανίων.

– Εδώ στην πλατεία της Σούδας που βρισκόμαστε, ανακαινίσαμε και αξιοποιήσαμε το παλιό δημαρχείο, στεγάσαμε το κέντρο κοινότητας που  δημιουργήσαμε, ενώ μεταφέραμε το ΚΕΠ και μέρος του αρχείου της πολεοδομίας.

– Το μεγάλο όμως έργο είναι για την ίδια την πλατεία. Μπορούμε σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε την ανάπλασή της που θα αναβαθμίσει όλη την Σούδα, αλλά δεν σκεφτόμαστε με προεκλογική λογική. Θα το αφήσουμε να ξεκινήσει μετά την καλοκαιρινή περίοδο, σεβόμενοι τους επαγγελματίες που θα υποφέρουν οικονομικά.

– Επί πλέον έχουμε ήδη εκτελέσει στην θητεία μας σημαντικό έργο εφαρμογής του σχεδίου πόλεως, με διανοίξεις, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις.

– Αποκαταστήσαμε μια εναλλακτική διαδρομή σύνδεσης της λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Ακρωτηρίου ώστε να αποσυμφορηθεί η Κάτω Σούδα.

– Έχουμε ήδη παραδώσει νέα παιδική χαρά στην Πάνω Σούδα, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη κατασκευή παιδικής χαράς στην Κάτω Σούδα και έχει  αναπλαστεί ο  χώρος δίπλα στην κεραία της ΕΡΤ.

– Έχουμε επεκτείνει τον οδοφωτισμό ενώ έχουμε σημαντικό έργο συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων.

– Επί πλέον κάναμε έργο για την άρση της επικινδυνότας στην νησίδα της Σούδας, το οποίο την κατέστησε ξανά επισκέψιμη μετά από πολλά χρόνια και ταυτόχρονα συντηρήσαμε το μνημείο.

– Συντηρήσαμε το σχολείο στα Μεγάλα Χωράφια, ενώ έχουμε κάνει εργασίες ασφαλτοστρώσεων.

– Δημιουργήσαμε το μνημείο πεσόντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών μαχητών στα Τσικαλαριά, όπου έχουν γίνει επίσης εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και συντήρηση του σχολείου.

 Συνεχίζουμε το έργο μας:

  • Με την έναρξη των εργασιών για τη ριζική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Σούδας.
  • Για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου της Σούδας που έχουμε προετοιμάσει και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με τα αντίστοιχα τεχνικά έργα για την υποστήριξή τους.
  • Για την προώθηση της κατασκευής ασφαλών πεζοδρομίων και παράλληλου ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Καραμανλή (Λεωφόρος Σούδας) έως τον Κουμπέ.
  • Για την προώθηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την κατασκευή του μεγάλου έργου σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης”.
  • Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κάτω Σούδας και της περιοχής Λειβάδια, με έργο  000.000 ευρώ, που βρίσκεται κοντά  στην εκκίνησή του, (αντιπλημμυρικό έργο ποταμού Μορώνη).
  • Για το έργο διαμόρφωσης και αποκατάστασης του υγροβιότοπου που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μορώνη.
  • Για τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής κατά μήκος του ποταμού Μορώνη (από το γεφυράκι στην Κάτω Σούδα έως στο ΜΑΙΧ).
  • Για το αντιπλημμυρικό έργο στον Βλητέ.
  • Για την δημιουργία διαδρομής περιπατητικής που θα συνδέει το λιμάνι της Σούδας με το Συμμαχικό Νεκροταφείο.
  • Για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου της Σούδας όπου έχει ήδη υποβληθεί πρόταση στα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση με 2 εκ. Ευρώ.
  • Για τις παιδικές χαρές στα Άπτερα και στο Καλάμι
  • Για την προώθηση δημιουργίας μαρίνας στο λιμάνι της Σούδας
  • Για την αναμόρφωση του χώρου στην εκκλησία της Παναγίας και την ανάπλαση στα σοκάκια των Τσικαλαριών.
  • Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας, την αξιοποίηση των Φρουρίων Κούλε (ολοκληρώνεται η μουσειακή μελέτη) και Ιτζεδίν.
  • Για την διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Δημοτικού σχολείου με παιδική χαρά και χώρο άθλησης στα Μεγάλα Χωράφια.
  • Για την ανακατασκευή παιδικής χαράς στο Καλάμι.
  • Για την οριστική λύση που θα εξασφαλίσει καλής ποιότητας πόσιμο νερό στην τοπική κοινότητα Απτέρων, με επέκταση του δικτύου της ΔΕΥΑΧ, όπου βρισκόμαστε κοντά στην εκκίνησή του.
  • Για την ενοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής Απτέρας, Ιτζεδίν και Νησίδας της Σούδας.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε και πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Γι αυτό με την υποστήριξή σας συνεχίζουμε, διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία για να φέρουμε την Σούδα, για να φέρουμε τα Χανιά μας εκεί που τους αξίζουν. Γιατί αξίζουν να είναι πρώτα γιατί αξίζουμε να είμαστε πρώτοι.