Τεχνικός σύμβουλος για τα Νεώρια το Πολυτεχνείο Κρήτης

16.56

Είπαν όλοι ναι αν και κάποιοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στην ανάθεση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, του ερευνητικού προγράμματος για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Οι δημοτικές παρατάξεις στο χθεσινό συμβούλιο συμφώνησαν στο να δοθούν 440.000 ευρώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να ερευνήσει, αρχιτεκτονικά, στατικά, ιστορικά, ηλεκτρομηχανολογικά και να προτείνει χρήσεις για την αξιοποίηση των 7 Νεωρίων που εδώ και χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Από τις 440.00 ευρώ ο Δήμος Χανίων θα δώσει τις 220.000 και τα υπόλοιπα η Περιφέρεια Κρήτης. Ο αρχιτέκτονας – μηχανικός και προϊστάμενος Γραφείου Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης, Αντώνης Μυλωνάς, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο γιατί από το 1999 δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση στα Νεώρια ενώ τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δοθεί χρήματα για μελέτες αποκατάστασης τους.

Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι και οι χρήσεις που θα προταθούν για τα Νεώρια αφού περάσει ο γολγοθάς των μελετών και χρηματοδοτήσεων, με δημοτικούς συμβούλους ήδη να εκφράζουν τη γνώμη τους για μη εμπορευματοποίηση του ιστορικού μνημείου.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 20 μήνες ενώ έχει τη δυνατότητα παράτασης κατά ένα χρόνο με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων, του Δήμου Χανίων, της Περιφέρειας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού.