Έρευνα ΕΛΜΕΠΑ: 9 στους 10 Έλληνες θέλουν φέτος να πάνε διακοπές

18.36

Για 2η χρονιά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου διενεργεί διαδικτυακή, πανελλαδική έρευνα που καταγράφει την πρόθεση των Ελλήνων να πραγματοποιήσουν διακοπές εντός του 2021. Προς  το παρόν έχουν ερωτηθεί 604 άτομα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες λένε ναι φέτος για διακοπές σε ποσοστό 90,7% εντός της χώρας.

Η διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο και Στη γενική πρόθεση για ταξίδια φέτος, μόνο το 3% δεν έχει πρόθεση να κάνει διακοπές εντός του έτους. Το 52,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθεση να κάνει διακοπές το καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος 2021), το 16,1% το διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2021, το 8,8% την περίοδο των Χριστουγέννων του 2021, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου ένας στους πέντε (19,9%), προτίθεται να ταξιδέψει φέτος χωρίς να προσδιορίζει χρονική περίοδο.

Αναφορικά με τον προορισμό, η συντριπτική πλειοψηφία (90,7%) δηλώνει πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδος και το 9,3% στο εξωτερικό. Επιπλέον, περίπου τρεις στους τέσσερις που δηλώνουν πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδας, σκοπεύει να κάνει διακοπές σε περιφέρεια διαφορετική από εκείνη που διαμένει.

Ο πιο βασικός παράγοντας για να πάρει κάποιος την απόφαση για διακοπές σύμφωνα με την έρευνα είναι ο οικονομικός και μετά ακολουθεί η εξέλιξη της πανδημίας. Για την ασφάλεια σε ότι αφορά στα προληπτικά μέτρα οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα έμεναν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σε 4άστερα και 5στερα ξενοδοχεία. ένας στους τρεις περίπου δείχνουν προτίμηση για διαμονή στο χωριό / εξοχικό τους ή για φιλοξενία σε φιλικό / συγγενικό σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το 57,8% των ερωτώμενων συνδέει σε σχετικά υψηλό βαθμό την απόφαση του για διακοπές με τη πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.