Ίλιγγο προκαλούν οι εκατοντάδες νέες μολύνσεις στα Χανιά

15.38

Ίλιγγο προκαλούν οι εκατοντάδες νέες μολύνσεις και στα Χανιά  εξαιτίας της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Το νοσοκομείο Χανίων καλείται να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος καθώς η αύξηση των νέων λοιμώξεων οδηγεί τους ασθενείς με Covid-19 στο νοσηλευτικό ίδρυμα . Μόνο χθες έγιναν 20 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ στην παιδιατρική κλινική covid νοσηλεύονται δύο βρέφη και ένα παιδί  ενός ετών . Πρόβλημα δημιουργείται και στα ΤΕΠ covid όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις νέες εισαγωγές όσο και τη διεξαγωγή pcr τεστ για την πιστοποίηση νόσησης .

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο Χανίων λόγω της αύξησης εισαγωγών ασθενών με covid . Ενδεικτική ήταν η χθεσινή εφημερία όπως την περιγράφει ο διοικητής Γιώργος Μπέας , με τις εισαγωγές σαν αφορούν σε άτομα ηλικίας από 37 έως 87 ετών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές covid του νοσοκομείου Χανίων  είναι ανεμβολίαστοι .

Οι δυνάμεις  του προσωπικού ολοένα μια μειώνονται καθώς η έξαρση της πανδημίας με τις εκατοντάδες νέες μολύνσεις δοκιμάζει τις αντοχές του νοσηλευτικού ιδρύματος και την πληρότητα των κλινικών .

Πέραν τον νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊο , το νοσοκομείο καλείται να ανταπεξέλεθει στο έργο του εμβολιασμού (από την ερχόμενη Κυριακή και με το σκεύασμα της MODERNA ), τις χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων  καθώς και στη διεξαγωγή pcr τεστ για την πιστοποίηση νόσησης στα ΤΕΠ covid όπου προσέρχονται μαζικά οι πολίτες .

Το γενικό νοσοκομείο Χανίων όμως καλείται να διαχειριστεί και την πληρότητα που παρατηρείται και στις λοιπές κλινικές που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊο.

Στη νέα αυτή επιβάρυνση, έρχονται να προστεθούν οι μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού από κορωνοϊο .Σύμφωνα με το διοικητή του ΝΟς. Χανίων αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 18 άτομα που έχουν τεθεί σε πενθήμερη καραντίνα .

Οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό συνολικά στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι 172 ενώ στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας 31.

Το βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο δείχνουν και τα στοιχεία από την ανάλυση των αστικών λυμάτων  για την  εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Δεκεμβρίου 2021 .το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ καταγράφει αυξητικές τάσεις που κυμάνθηκαν από +38% στα Χανιά μέχρι +516% στον Άγιο Νικόλαο. Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στο Ηράκλειο (+26%).