Όχι τόσο θρεπτικό φέτος το ελαιόλαδο; Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής

16.03

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να επεκταθεί η ελαιοσυγκομιδή σε όλες τις περιοχές της Κρήτης. Η αρχή έγινε με το αγουρέλαιο και τα βιολογικά λάδια με την τιμή τους να κυμαίνεται από 3,5 ευρώ. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης σημειώνει ότι οι αποδόσεις μέχρι στιγμής είναι καλές ενώ η οξύτητα ενώ ξεκίνησε καλά τώρα αρχίζει να πέφτει η ποιότητα.

Στις αναλύσεις που κάνουν φέτος τα ελαιουργεία και οι παραγωγοί φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις πως οι συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε ο καρπός του στέρησαν μέρος των θρεπτικών του συστατικών.

Παράλληλα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι από 3,10 – 3,20 κυμαίνονται οι τιμές παρά τις μικρότερες ποσότητες με τον κ. Μιχελάκη να συστήνει στους παραγωγούς να μη βιαστούν να πωλήσουν το λάδι τους.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερη του μέσου όρου των 80.000 τόνων αναμένεται η παραγωγή στην Κρήτη, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι λιγότερη των 70.000 τόνων, με την Πελοπόννησο επίσης να έχει μειωμένη παραγωγή στους 90.000 τόνους. Η Ισπανία παράγει την μισή παγκόσμια ποσότητα και φέτος ανάλογα με τους τόνους της θα επηρεαστούν και οι τιμές.

Στην Ελλάδα η παραγωγή εκτιμάται στους 200.000 τόνους για φέτος.