Αμφικτιονία 2021: 25.000 φιάλες αίμα πετάμε στα σκουπίδια – “Απαράδεκτη η παραπληροφόρηση των αρνητών”

15.29

Φανερά συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ο Άγιος Ιωάννης ευχαριστεί όλους τους Χανιώτες που τόσα χρόνια στηρίζουν προσφέροντας το αίμα τους, τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη αυτό το πολύτιμο και μοναδικό δώρο ζωής. Η πανδημία έφερε σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία καθώς οι ανάγκες σε αίμα δε μειώθηκαν αλλά περιορίστηκε κυρίως στην έναρξη της μετάδοσης του κορωνοϊου, η προσέλευση των εθελοντών στα νοσοκομεία για αιμοδοσία. Σε αυτό συνέβαλαν και τα fake news αλλά και οι αρνητές, σημείωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντών αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας.

Οι απαντήσεις για το τι ισχύει ακριβώς με τα μετάγγιση και τα αντισώματα θα δοθούν στο πανελλήνιο συνέδριο που ξεκινά στα Χανιά στις 7 το απόγευμα στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και ολοκληρώνονται σε ξενοδοχείο την Κυριακή 24 του μήνα, στο πλαίσιο της 31ης Αμφικτιονίας.

Στη χώρα μας οι ανάγκες σε αίμα σε ετήσια βάση είναι 600.000 φιάλες, ενώ κάθε εβδομάδα απαιτούνται περίπου 10.000 μονάδες, με τις περιόδους του καλοκαιριού και των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα να είναι αυξημένες.

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εισάγει περίπου 25.000 μονάδες από την Ελβετία για τους θαλασσαιμικούς και περίπου τόσες κρίνονται ακατάλληλες και τις πετούν τα νοσοκομεία στα σκουπίδια.

Τη στήριξη τους στην 31η Αμφικτιονία και στο έργο των εθελοντικών συλλόγων εξέφρασαν ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Χανίων.