“Αν δε δεχόταν το Αττικό Πάρκο τα Κρι Κρι είχαμε προτείνει και να σφαχτούν” – Τι λέει το Δασαρχείο

16.12

Έπρεπε να φύγουν τα ζώα από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων; Ειδικά τα Κρι Κρι για 56 ολόκληρα χρόνια τα θαύμαζαν οι Χανιώτες μικροί και μεγάλοι. Τώρα για πρώτη φορά μετά το 1965 δεν υπάρχει κάποιος να κοντοστέκεται στα κάγκελα για να δει τους κρητικούς αίγαγρους.

Όπως είναι γνωστό η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον Δήμο Χανίων για να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης του πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο και σύμφωνα με τη διεύθυνση Δασών δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας ζωολογικού κήπου.

Από το 2013 η δασική υπηρεσία είχε  επισημάνει στον Δήμο Χανίων ότι βάση κοινοτικής οδηγίας του 1999, θα έπρεπε να πληροί όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να φιλοξενεί ζώα στον Δημοτικό Κήπο. Το 2019 έστειλε ακόμα ένα τελεσίγραφο για να έρθει προχθές η οριστική απομάκρυνση των ζώων.

Αφού απορρίφθηκαν τα Θοδωρού και τα Λευκά όρη για την απελευθέρωση τους καθώς δε θα κατάφερναν να επιβιώσουν από τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού, και αφού απορρίφθηκε και η απελευθέρωση τους στις δύο νησίδες της Σούδας από την αρχαιολογία αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης για τη φροντίδα τους, προκειμένου να διασωθεί καθαρόαιμο το είδος, θα ήταν προτιμότερο να σφαχτούν τονίζει ο δασάρχης Γιάννης Φωτάκης.

Τα ζώα πλέον φιλοξενούνται στο Αττικό Πάρκο και οι Χανιώτες διερωτώνται το γιατί από εκεί που τα θαύμαζαν οι επισκέπτες δωρεάν τώρα θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο στην Αθήνα προκειμένου να τα δουν.

Περισσότεροι από 140 Χανιώτες έχουν ήδη υπογράψει για την επιστροφή των Kρι Kρι στον Δημοτικό Κήπο με τον δικηγόρο Γιάννη Ντερμανάκη να σημειώνει ότι θα ελεγχθεί βήμα προς βήμα η απομάκρυνση τους.