Αρκετοί κάνουν τεστ αντισωμάτων – Απορούν οι μικροβιολόγοι για τα οριζόντια μέτρα

15.53

Άραγε πόσα αντισώματα κατά του κορωνοϊού έχω αναπτύξει; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει αρκετούς οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν περάσει οι μήνες αλλά και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις. Η απάντηση από τους μικροβιολόγους είναι ότι πραγματικά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανά ηλικιακή ομάδα με ασφάλεια ή φύλο. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει ήδη τεστ για να δουν πόσα περισσότερα αντισώματα από τα 50 που είναι η βάση έχουν αναπτύξει.

Οι μικροβιολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ιατρική κοινότητα και τους πολιτικούς για το πότε πρέπει να χορηγηθεί η δόση του εμβολίου σε κάποιον που έχει νοσήσει αλλά και σε εκείνον που καλείται να κάνει την αναμνηστική Τρίτη δόση, είναι οριζόντιες.

Πάντως τα στοιχεία από τα τεστ δείχνουν ότι όσο περνά ο καιρός από τον εμβολιασμό η ανοσία των ατόμων άνω των 60 ετών μειώνεται σημαντικά.

Σε ότι αφορά στο ερώτημα για το αν τελικά οι νοσούντες κρατούν τα αντισώματα του κορωνοϊού για μεγαλύτερο διάστημα των έξι μηνών, σε σχέση με τους εμβολιασμένους ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο Π.Ο.Υ άναψε το πράσινο φως για δωρεάν χορήγηση αντισωμάτων κορωνοϊού σε φτωχές χώρες και τα δεδομένα που θα προκύψουν θα αποτελούν τη βάση σε αποφάσεις για την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων.