Βίντεο:Δωρεάν self test για κορωνοϊό- Τι λένε οι φαρμακοποιοί

16.08

Τεστ ανίχνευσης αντιγόνων κορωνοϊού θα μπορούν να προμηθεύονται από το τέλος Μαρτίου οι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν AMKA από τα φαρμακεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και  χωρίς ιατρική συνταγή.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα , το πιθανότερο είναι να χορηγείται τεστ με δείγμα σάλιου που διαφέρουν από τα γνωστά rapid test που διενεργούνται εως τώρα και λαμβάνουν δείγμα ρινοφαρρυγγικά . Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό δοχεί ο για τη συλλογή σάλιου και ειδικό ανιχνευτή του ιού όπου κάποιος θα μπορεί εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί για να δείξει το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα .

Το ΔΣ του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου θα συζητήσει το ζήτημα θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό υγείας για να εξεταστούν να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης των self tests.

Πάντως έως τα τέλη Μαρτίου οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση καλό είναι οι πολίτες να γνωρίσουν πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προμηθευτούν rapid tests από τα φαρμακεία .

Τα rapid test αυτοεξέτασης κυκλοφορούν ευρέως στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην Ευρώπη.