Βίντεο:Επί τάπητος οι δασικοί χάρτες – Συνεδρίαση της ΠΕΔ

17.09

Πίστωση χρόνου με παράταση τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 προτείνουν στου υπουργείο Περιβάλλοντος οι δήμαρχοι της Κρήτης ώστε να διορθωθούν και να κατατεθούν χωρίς προβλήματα οι ενστάσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών .

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ  και δήμαρχοι της Κρήτης , με τη συμμετοχή και της συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη και παραγωγικών φορέων αναγνώρισαν την αναγκαιότητα δασολογίου αλλά όταν αυτό καταρτάται με σωστό τρόπο. Ο γραμματέας της ΠΕΔ και δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης κατέθεσε πρόταση που τυγχάνει αποδοχής για τις αγροτικές εκτάσεις που εμφανίζονται δασικές . Προτείνει τη χρήση του ΟΣΔΕ μέσω του οποίου προσδιορίζονται οι εκτάσεις που τυγχάνουν επιλεξιμότητας για επιδοτήσεις ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών. Η πρόταση αυτή θα δοθεί μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή .

Η ανάρτηση δασικών χαρτών εμφανίζει ως δάση  και  δημοτικούς κοινοτικούς δρόμους που διανοίχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για αναπτυξιακούς λόγους και εκμετάλλευσης αγροτικής γης . Οι δήμαρχοι ζητούν η υφιστάμενη οδοποιία να αναγνωριστεί ως μη δασική , με δεδομένο πως έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Στην περίπτωση πάντως όπως αναγνωρίζουν οι δήμαρχοι που δεν κατατεθούν εγακίρως αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών τότε σε λίγους μήνες ο χαρακτηρισμός θα περάσει στο κτηματολόγιο και για να γίνει αμφισβήτηση τους θα πρέπει να γίνει εναντίωση και να ακολουθηθεί η δικαστική οδός.